Škola puna sportskih pehara, a nema fiskulturnu salu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osnovna škola /OŠ/ “Petar Petrović NJegoš” iz Istočne Ilidže sa više od 670 učenika, jedina sa tolikim brojem đaka u Republici Srpskoj, nema fiskulturnu salu, ni bilo kakve sportske terene na kojima bi mogla da se izvodi nastava iz fizičkog vaspitanja.

Direktor škole Zdenka Perendija kaže Srni da učenici nastavu iz fizičkog vaspitanja ljeti izvode u dvorištu škole ili na obližnjim zelenim površinama, a u zimskom periodu u školskim učionicama?!

“Ova škola ima daleko veći broj učenika od mnogih škola u Republici Srpskoj u kojima su izgrađene fiskulturne dvorane. Krajnje je vrijeme da se u slučaju naše škole počne raditi na rješavanju ovog problema”, poručuje Perendija.

O ovom problemu više puta razgovarano je na sjednicama Savjeta roditelja, a na posljednjoj, koja je održana u proširenom sazivu, odlučeno je da predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade Srpske Željki Cvijanović i ministru prosvjete i kulture Goranu Mutabdžiji budu upućena pisma u kojima će od njih biti zatražena pomoć u rješavanju ovog problema.

S tim ciljem formiran je i Inicijativni odbor koji će voditi sve aktivnosti u vezi sa kontaktom sa zvaničnicima Srpske, odnosno koji će ih upoznati o svim detaljima problema. “Zatražićemo od zvaničnika Srpske da prime članove Inicijativnog odbora koji bi ih upoznali o ovom problemu”, precizira Perendija.

OŠ “Petar Petrović NJegoš” je pravni nasljednih tri osnovne škole sa područja predratne sarajevske opštine Ilidža – “Petar Petrović NJegoš”, “Branko Radičević” i “Gliša Janković”.

“Od 1996. godine škola je radila u bivšoj kasarni JNA `Slaviša Vajner Čiča` u izuzetno teškim uslovima. Nova školska zgrada izgrađena je 2009. godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske. Mi smo im za to zahvalni, jer djeca sada uče u novim i svijetlim učionicama”, rekla je Perendija.

Ona naglašava da inicijativa da se zatraži pomoć od predsjednika i premijera Srpske nema nikakvu političku pozadinu već, naprotiv, da oni svojim autoritetom pomognu u rješavanju problema.

“Roditelji, koji su pripadnici raznih stranaka, jednoglasni su da istupaju isključivo kao neko ko za svoju djecu traži ono što je omogućeno i njihovim vršnjacima u drugim školama. Želi se samo poručiti da se misli na djecu, koja su naša i budućnost Srpske”, naglasila je Perendija.

Prema njenim riječima, ova škola ima poseban značaj za opštinu Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo i za Republiku Srpsku, jer se nalazi na samoj liniji entitetskog razgraničenja, a gotovo svi učenici, njihovi roditelji i nastavnici su raseljena lica iz Sarajeva.

Perendija naglašava da izgradnja školske fiskulturne sale ima višestruki značaj – zdravstveni, sportski i socijalni. LJekarskim pregledima ustanovljeno je da veliki broj djece ima deformitete, kao što su iskrivljena kičma, ravni tabani… što je jednim dijelom izazvano i nedovoljnom fizičkom aktivnošću.

“Ironija je da naši učenici nemaju fiskulturnu salu, a postižu izvanredne rezultate u svim sportovima i pobjednici su mnogobrojnih takmičenja na svim nivoima. Dvije učenice su reprezentativke BiH u atletici – Milana Šekara i Katarina Lemez. Prije njih je to bila Desanka Ćiro”, navodi Perendija.

Ona naglašava da za izgradnju fiskulturne sale, koja bi sa pratećom sportskom opremom koštala do milion KM, postoji kompletna projektna dokumentacija, a urađena je i kompletna infrastruktura, te predračun radova.

“Pratimo konkurse i javne pozive ambasada u Sarajevu. Aplicirali smo za sredstva za izgradnju otvorenih terena i rukometnog igrališta kod ambasada Japana i Norveške, te turskog bataljona SFOR-a. Namjeravamo da apliciramo i kod ambasada Slovačke i SAD”, navodi Perendija.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments