Шкобо: Мартовски дани 1996. године најболнији догађај у модерној историји Срба

0

Историчар Лазар Шкобо рекао је Срни поводом 28 година од егзодуса сарајевских Срба да ти мартовски дани 1996. године представљају један од најболнијих догађаја у модерној историји српског народа.

„Специфично је да је овд‌је ријеч о једном апсурду јер ови људи нису били поражени, нису бјежали нити се повлачили. Они су били највећи побједници рата. Побједници, а приморани да оду. У најтежим околностима, готово окружени непријатељском територијом, парирајући неупоредиво бројнијем противнику, ти хероји нису дозволили да се ратне линије помјере нити један милиметар“, рекао је Шкобо.

Он је истакао да је политички договор, истини за вољу, обезбиједио мир, али да су њихова одбрањена огњишта препуштена непријатељу.

„Без јасне идеје куда даље, понијели су са собом оно што су могли да понесу и кренули у неки нови живот“, истакао је Шкобо.

Шкобо је навео да зато, сасвим основано, може рећи да су управо они, становници Хаџића, Илијаша, Нишића и других мјеста, изнијели највећи терет српске борбе у протеклом рату.

„Најприје су се у ратним дејствима доказали као истински јунаци, а потом су, као да то није било довољно, исто тако достојанствено поднијели највећу жртву Дејтонског споразума. Зарад мира и Републике Српске“, навео је Шкобо.

Сарајевски Срби прије 28 година морали су да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа. Егзодус Срба из Сарајева трећи је по бројности, након егзодуса Срба из Хрватске и са Косова и Метохије.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare