Škipina: Domovi spremni za studente

0

U Studentskom centru Pale sutra počinje prijem studenata, koji su obavezni da prilože negativan rezultat testa na virus korona, rekao je Srni direktor ove ustanove Damjan Škipina.

Škipina je dodao da je termin prijema u domove usklađen sa odlukom Senata Univerziteta u Istočnom Sarajevu o početku ispitnih rokova na ovom univerzitetu od ponedjeljka, 8. juna.

On kaže da su i studenti koji dolaze iz drugih država prilikom prijema u dom dužni da dostave nalaz nadležnog porodičnog ljekara sa popunjenim epidemiološkim anketnim upitnikom.

„Prema zaključcima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Instituta za javno zdravstvo Srpske, preporučeno je korištenje domova za studente iz udaljenih dijelova Republike Srpske koji nemaju drugo rješenje za boravak i stanovanje“, navodi Škipina.

On ističe da Studentski centar ima dovoljno smještajnih kapacitet u domovima i da može odgovoriti svim zahtjevima.

Prema njegovim riječima, svi objekti za vrijeme tromjesečne pauze više puta su detaljno dezinfikovani tako da su preduzete sve neophodne mjere za bezbjedan povratak studenata.

„Moraće se ispoštovati niz mjera Instituta za javno zdravstvo i resornog ministarstva, a najvažnija je držanje fizičke distance i nošenje maski. U sobama ne bi trebalo da boravi više od dva studenta. Tokom dana pravićemo pauze radi održavanja higijene i čišćenja zajedničkih površina koje studenti koriste. Kontrola soba biće pojačana s obzirom na to da ih studenti sami održavaju, dok su za zajednički prostor zaduženi radnici Studentskog centra“, naglašava Škipina.

On kaže da neće biti lako, ali da očekuju saradnju i od studenata koje je zamolio da se jave svom ljekaru ako osjete bilo kakve simptome.

Iz Studentskog centra apeluju da studenti izbjegavaju boravak u grupama ako to nije neophodno, te da oni koji žive u blizini ustupe sobe kolegama iz udaljenih mjesta dok se situacija ne stabilizuje.

Škipina je podsjetio da je za vrijeme epidemije virusa korona jedan dio studentskog centra ustupljen na korištenje vanrednom štabu opštine Pale kako bi služio kao karantin, ali u domovima nije bilo osoba zaraženih virusom.

Prijem studenata u Studentski centar na Palama je sutra od 7.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare