Sječom šuve šume štite širenje potkornjaka

0

SOKOLAC – Šumska gazdinstva „Romanija“ Sokolac i „Visočnik“ Han Pijesak donijeli su pojačane planove sanacije i zaštite šuma, a jedan od njih je sječa oštećenih, bolesnih i napadnutih stabala da bi se spriječilo širenje potkornjaka i drugih štetočina.
Tehnički direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ Dragan Vidojević rekao je Srni da će se zbog pojave naglašenog sušenja šuma na području Romanije u posljednjih desetak godina preduzimati sve mjere zaštite u ovoj i narednim godinama.

Prema njegovim riječima, u 2016. godini u sokolačkom gazdinstvu posječeno je ukupno 62.000 metara kubnih slučajnih užitaka, a planom sanacije za ovu godinu predviđena je sječa 21.700 metara kubnih oštećenih stabala.

„Od početka ove godine do 12. aprila na području kojim gazdujemo posječeno je 9.120 metara kubnih slučajnih užitaka, odnosno oštećenih, bolesnih i napadnutih stabala, koja gube fiziološke znake, da bi spriječili širenje potkornjaka i drugih štetočina“, objasnio je Vidojević.

U ovom gazdinstvu navode da će ispunjenje ovogodišnjeg plana zavisiti od stanja na terenu, smanjenju ili povećanju broja oštećenih i suvih stabala.

„Trenutno se vrši kosignacija /evidentiranje i označavanje/ slučajnih užitaka, a potom slijedi doznaka i redovna sječa“, dodao je Vidojević.

Osim sječe oštećenih, bolesnih i napadnutih stabala, u šumama „Romanije“ pojačano je postavljanje feromonske klopke, kojima se privlači i uništava potkornjak, štetni insekt koji napada stabla i uzrokuje njihovo sušenje.

Vidojević je podsjetio da će ovih dana, uz postojećih 390 komada, biti postavljeno dodatnih 500 feromonskih klopki.

I u Šumskom gazdinstvu „Visočnik“ Han Pijesak sve čine da zaštite šume na ovom području organizovanjem sanacije slučajnih užitaka i svih vidova zaštite od štetočina.

Tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu „Visočnik“ Radomir Rebić rekao je Srni da čine sve da zaštite šumsko bogatstvo koje im je povjereno na gazdovanje i da brinu o njegovom podmlađivanju.

„U prva tri mjeseca ove godine ukupno smo posjekli 10.832 metra kubna slučajnih užitaka u okviru programa sanacije i zaštite od širenja sušenja šuma“, naveo je Rebić.

On je podsjetio da je u 2016. godini, prema istom programu, posječeno ukupno 56.500 metara kubnih šume.

Nedavno je formiran i operativni tim koji je, između ostalog, počeo da postavlja feromonske klopke i feromonske preparate za hvatanje i uništavanje potkornjaka.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare