Sjećanje na stradanje 126 srpskih vojnika i civila 6. novembra

0

ZVORNIK – Predsjedništvo Boračke organizacije Zvornik najavilo je da će 6. novembra biti obilježeno 20 godina od stradanja 126 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila koje su na taj dan 1992. godine na Glođanskom brdu kod Zvornika poubijali pripadnici muslimanskih snaga. Predsjednik Skupštine ove boračke organizacije Mile Vukadinović rekao je novinarima da će 6. novembra biti služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće na mjestu stradanja – Glođanskom brdu.

On je dodao da je Predsjedništvo opštinske Boračke organizacije pozvalo porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i saborce da prisustvuju parastosu i polože vijence na mjestu gdje se dogodio zločin.

Ističući da je Boračka organizacije obezbijedila prevoz, Vukadinović je rekao da će vijenci biti položeni i na Spomen-ploču koja je podignuta kao znak trajnog sjećanja na ubijene vojnike i civile, u mjestu Kruške, dva kilometra niže od mjesta stradanja.

Ovaj spomenik urađen je i osveštan prošle godine kao znak sjećanja na 126 ubijenih vojnika i civila, da bi se trajno sačuvalo ovo obilježje, jer su na mjestu stradanja na Glođanskom brdu tri puta postavljane spomen-ploče, koje su svaki put porazbijala u najsitnije komadiće nepoznata lica.

Ovaj stravični zločin, u kome nije preživio niko od zarobljenih, dogodio se u zoru, 6. novembra 1992. godine, kada su pripadnici muslimanskih snaga poubijali vojnike iz sastava Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske, te civile koji su se tu zatekli.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments