Sjećanje na srpsko stradanje

0

ZVORNIK – Na Glođanskom brdu kod Zvornika danas će biti obilježeno 20 godina od stradanja 126 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila koje su prije dvadeset godina poubijali pripadnici muslimanskih snaga. Na mjesti stradnja biće služen parastos, položeni vijenci i prislužene svijeće.

Vijenci će biti položeni i na Spomen-ploču koja je podignuta kao znak sjećanja na ubijene vojnike i civile, u mjestu Kruške, dva kilometra niže od mjesta stradanja.

Ovaj spomenik osveštan je prošle godine kao znak sjećanja na 126 ubijenih vojnika i civila, da bi se trajno sačuvalo ovo obilježje, jer su na mjestu stradanja na Glođanskom brdu tri puta postavljane spomen-ploče, koje su svaki put porazbijala u najsitnije komadiće nepoznata lica.

Ovaj stravični zločin, u kome nije preživio niko od zarobljenih, dogodio se u zoru, 6. novembra 1992. godine, kada su pripadnici muslimanskih snaga poubijali vojnike iz sastava Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske, te civile koji su se tu zatekli.

Predsjedništvo opštinske Boračke organizacije pozvalo je porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i saborce da prisustvuju parastosu i polože vijence na mjestu gdje se dogodio zločin.

Boračka organizacije obezbijedila prevoz.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments