Sjećanje na ratni put Treće sarajevske pješadijske brigade VRS

0

SOKOLAC – Na Vojničkom spomen groblju na Sokocu juče je služen parastos i položeni vijenci za poginule i umrle borce Treće sarajevske pješadijske brigade, a potom je u Parohijskom domu u porti crkve Svetog proroka Ilije održana svečana akademija o ratnom putu ove jedinice.

Ranka Kuzman iz Organizacionog odbora za odavanje počasti i pomena poginulim borcima Treće sarajevske brigade rekla je Srni da je ovo prvi put od Dejtona da su se demobilisani borci, porodice poginulih i ratni vojni invalidi okupili da zajedno prisustvuju pomenu i prisluže svijeće poginulim i umrlim pripadnicima ove jedinice.

„Iz Treće sarajevske pješadijske brigade 450 boraca je ugradilo svoje živote u temelje Srpske, a veliki broj je i ranjenih, i svi oni su svojim životima i izgubljenim dijelovima tijela platili slobodu koju mi danas uživamo“, rekla je Kuzmanova.

Ona vjeruje da će obilježavanje dana Treće sarajevske brigade postati tradicionalno.

Delegacije boračkih organizacija i opština Sarajevsko-romanijske regije i opština i gradova širom Srpske u kojima žive izbjegli Srbi iz opština iz nekadašnje zone odgovornosti Treće sarajevske brigada položili su vijence na Centralni krst na Vojničkom spomen groblju na Sokocu.

Prvi komandant Vogošćanske brigade Miladin Trifunović podsjetio je prisutne na ratni put ove jedinice koja je početkom 1993. godine objedinjena sa Koševskom i Rajlovačkom, te nekoliko bataljona u Treću sarajevsku pješadijsku brigadu.

On je istakao da je cilj Vogošćanske brigade ispunjen, sačuvan je srpski narod i održana proizvodnja u fabrici „Pretis“, koja je bila veoma bitna za Vojsku Republike Srpske.

Međutim, kako je istakao Trifunović, voljom velikih sila srpski narod i njihova vojska morali su nakon potpisivanja Dejtona, napustiti teritoriju srpskih opština, od dijela Starog Istočnog Starog Grada, preko Semizovca, Vogošće, Rajlovca do Ilidže i otići na teritoru pod kontrolom Republike Srpske.

„Mi smo u ime mira u Republici Srpskoj i u BiH napustili svoja vjekovna ognjišta i imanja i izašli na slobodnu teritoriju Srpske. Platili smo veliku cijenu za našu Republiku Srpsku“, rekao je Trifunović na svečanoj akademiji pod nazivom „Od Vogošćanske do Treće sarajevske pješadijske brigade“.

Trifunović je pozvao sve bivše borce Vosjke Republike Srpske da ne dozvole cijepanje Boračke organizacije, jer ona samo jedinstvena može sačuvati ono što je u ratu odbranjeno.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić istakao je da je odluka naroda i boraca iz pomenutih opština pod srpskom kontrolom da ostave sve i krenu na teritoriju Srpske bila nemjerljiva žrtva, ali još jedna pobjeda, dokaz pravog patriotizma, ono što se mora cijeniti.

On je izjavio da u Boračkoj organizaicji Republike Srpske /BORS/ čine sve što je moguće da se položaj boračkih kategorija popravi.

„Prije dva-tri dana imali smo sastanak u Predsjedništvu BORS-a sa premijerom Republike Srpske, sa resornim ministrima i naišli smo na apsolutno razumijevanje i odboravanje da naš borački status regulišemo na drugačiji i bolji način“, istakao je Savčić.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Istočni Stari Grad Dragoljub Derikonja bio je pripadnik Bataljona Hreša i tvrdi da samo oni koji su znali koliko je ofanziva zaustavljeno iz Sarajeva prema Nišićkoj visoravni, spoljnom prstenu odbrane, znaju kakav je doprinos bio Treće sarajevske brigade u stvaranju Srpske.

On tvrdi da je teško ratište i bio razlog da je iz ove jedince poginulo više od 450 boraca.

Služenju pomena poginulim i umrlim pripadnicima Treće sarajevske pješadijske brigade prisustvovali su poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić i drugi predstavnici političkog i društvenog života Sarajevsko-romanisjke regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare