Sjećanje na poginule borce Srpske garde Ilidža

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je obilježen Dan formiranja Srpske garde Ilidža, čijih je 18 pripadnika dalo živote za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda.

U crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služen je parastos za stradale pripadnike ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske, nakon čega je organizovano druženje sa članovima porodica poginulih saboraca.

Jedan od starješina Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić rekao je Srni da je ova manevarska jednica osnovana 1. oktobra 1992. godine i da je učestvovala u borbama na svim ratištima u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, odnosno Ilidžanske brigade.

Lučić je navodi da je ova jedinica u svom sastavu imala oklopno-mehanizovanu četu, kao logistiku pješadijskom dijelu jedinice.

Prema njegovim riječima, u proteklom ratu 18 pripadnika Srpske garde Ilidža izgubilo je život u borbi za slobodu srpskog naroda i za Republiku Srpsku, a poslije rata njih još šest je preminulo.

„U vrijeme ratnih zbivanja bili smo uzdanica svih jedinica, kako Ilidžanske brigade, tako i drugih jedinica u smislu ispomoći kada je neprijatelj napadao na njihove položaje tokom svih ofanziva na Sarajevsko-romanijskom ratištu“, rekao je Lučić.

On kaže da je ova jedinica, zajedno sa Specijalnom brigadom MUP-a Republike Srpske, Oklopnom četom Ilidžanske brigade i svim drugim jedinicama, dala značajan doprinos odbrani Ilidže, ali i pomagala srpskim borcima na ratištima u Vogošći, Ilijašu, Nišićkoj visoravni, Trnovi, Zlatištu na Trebeviću, Debelom brdu i svuda gdje je bilo potrebno.

Lučić dodaje da je posebno ponosan na činjenicu da ni protiv jednog pripadnika Srpske garde Ilidža nije podignuta optužnica za eventualni zločin, jer su se u odbrambeno-otadžbinskom ratu borili časno, te branili i odbranili srpski narod na ovim prostorima.

„Volio bih da država Republika Srpska više povede računa, kako o pripadnicima Srpske garde Ilidža, tako i svim drugim demobilisanim borcima i ratnim-vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, jer su oni svojom žrtvom za Republiku Srpsku to sigurno i zaslužili“, zaključio je Lučić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare