Sjećanje na pale saborce

0

Parastosom poginulim borcima Vojske Republike Srpske /VRS/, Svetom arhijerejskom liturgijom i lomljenjem slavskog kolača Boračka organizacija Pale obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan. Predstavnici Boračke organizacije Pale, SUBNOR-a i Crvenog krsta Republike Srpske položili su vijence na Spomen-obilježje poginulim borcima VRS-a tog kraja.

„Obilježavanjem krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, prisjetili smo se naših boraca koji su svoje živote dali za Srpsku, ali i ratnih vojnih invalida i svih boraca koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, kao najvrednije tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata“, rekao je predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

On je istakao da bi borci, prije svega, sada željeli Republiku Srpsku sa više šansi za sve, sa više prava, sa boljim statusom rješavanja njihovih životnih pitanja, posebno kada je riječ o porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Ističući da su se u proteklom periodu problemi rješavali u skladu sa određenom dinamikom i realnim potrebama, Parađina je naveo da sada potrebno ispraviti određene greške i nepravde koje su načinjene prema boračkoj populaciji.

On je rekao da je program stambenog zbrinjavanja na Palama riješen prije dvije godine, ali da u ostalim dijelovima Republike Srpske još nije, zbog čega je neophodno da se nastavi i intenzivira.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/polaganje-vijenaca-mitrovdan-2012/] width=[54] height=[54] title=[Mitrovdan 2012] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Kao jedan do najvećih i najkompleksnijih pitanja predsjednik Boračke organizacije Pale naveo je problem zapošljavanja, prije svega, djece poginulih boraca i boraca koji se nalaze u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, a nisu stekli uslov za odlazak u penziju.

„Republika Srpska i lokalna zajednica moraju imati obavezu da zapoljšavaju djecu poginulih boraca“, poručio je Parađina.

On je istakao da boračka populacija nije zadovoljna Zakonom o PIO, putem kojeg se morao rješavati i status boraca penzionera, kao i ni Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca, zbog osnovice za obračun invalidnina.

„Ti zakoni ne odražavaju interes Boračke organizacije. U javnom sektoru ima dovoljno sredstava i postoji način da se napravi zakonska regulativa i redukcija tih sredstava kako bi se usmjerila tamo gdje ih nema dovoljno“, smatra Parađina.

Na području Sarajevsko-romanijske regije u odbrameno-otadžbinskom ratu poginulo je skoro 4.000 pripadnika Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare