Sjećanje na krvavi Nikoljdan u Gornjoj Jošanici

0

FOČA – U Gornjoj Jošanici kod Foče danas je služen parastos za 73 srpskih mještana, koji su poginuli u proteklom građanskom ratu, od kojih je 56 zvjerski ubila muslimanska vojska iz Goražda na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine.

Godišnjica najmasovnijeg stradanja srpskih civila na području Gornjeg Podrinja u posljednjem ratu obilježava se u maju, kada se proslavlja LJetni Nikoljdan, a ove godine i na dan Svetih Ćirila i Metodija, kojima je posvećena novoizgrađena crkva jošaničkih mučenika.

Na Nikoljdan 1992. godine, na dan kada je trebalo da slome krsni kolač, mučenjem i odsijecanjem dijelova tijela ubijeno je 56 mještana deset jošaničkih zaselaka, među kojima je bilo više staraca, 21 žena i troje djece – dvogodišnja Danka Tanović, Dragana Višnjić od deset godina i njen tri godine mlađi brat Dražen.

Preživjeli Jošaničani, njihova rodbina i prijatelji još jednom su poslali poruku da se ovo jezivo stradanje nikada neće zaboraviti, ali i da se nikada neće odustati od zahtjeva da se zločinci kazne.

Dušanka Lalović, tada Višnjić, jedna je od rijetkih preživjelih iz familije Višnjić u kojoj je poginulo 16 članova. NJena očekivanja su da svi počinioci ovog strašnog zločina u Jošanici konačno odgovoraju za zločin.

„Ne želim da plačem, suze ostavljam njima, jer je konačno došlo vrijeme da njih stignu moje suze i svih nas iz Jošanice“, rekla je Dušanka.

Predsjednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković naglasio je da je odavno poznato ko su i nalogodavci i izvršioci zločina u Jošanici.

„Zna se i ko je koga tačno ubio, pojedinačno, međutim mještani koji znaju te ljude kažu da se šetaju i po Foči. To je veliki propust Tužilaštva koje ništa ne preduzima“, rekao je Stanković.

U obraćanju okupljenima kod spomenika poginulim mještanima, načelnik opštine Radisav Mašić pitao je da li onaj zločinac koji je ubio malu Danku, brata i sestru Dražena i Draganu, ima svoju djecu i da li se, kada pomiluje svoje dijete, sjeti i djeteta koje je ovdje nemilosrdno ubio.

„Da li se sjeti i da li može da spava? Vjerujemo u Božiju pravdu koja će ih sigurno stići, a u ovu drugu sve manje imamo nade, ali nikada nećemo prestati da je tražimo. To je naše pravo i ako mislimo da istrajemo kao Srbi na ovim prostorima na to pravo nikada ne smijemo zaboraviti“, poručio je Mašić.

On je naglasio da se zbog budućnosti svih koji žive u BiH zločinci moraju kazniti.

Nakon parastosa kod spomenika poginulim Jošaničanima služen je i pomen u Crkvi Svetih Ćirila i Metodija, koja je počela da se gradi 2015. godine.

Sveštenik Nikola Kovač kaže da je 80 odsto radova na crkvi završeno i da se čeka postavljanje ikonostasa koji je već izrađen.

„Zahvaljujući Gospodu Bogu, dobrom narodu i svim priložnicima, za kratko vrijeme smo uspjeli da podignemo hram iz temelja. U toku su radovi na završetku poda, imamo ikonostas i čekamo da ga postavimo, tako da se nadamo da će u što skorije vrijeme biti osveštan“, rekao je Kovač.

Iz Tužilaštva BiH Srni je u decembru prošle godine odgovoreno da je predmet „Jošanica“ u radu u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH.

„Sproveden je veliki broj istražnih radnji, saslušan veliki broj svjedoka, ali ima još dosta aktivnosti koje treba izvršiti. Rad na predmetu se nastavlja”, rekao je tada Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare