Sjećanje na Košarkaški klub „Podgrab”

1

Košarkaški klub „Podgrab” je osnovan 1982. godine na inicijativu napredne omladine, studenata i učenika iz Podgraba.

Prvi predsjednik kluba je bio Božo Vuković jedan od najvećih sportskih entuzijasta iz Podgraba. Razvoj i osnivanje kluba je pomogao čuveni profesor DIF-a u Sarajevu Milivoje Karalejić.

Za prvog trenera kluba je postavljen Božidar Koroman koji je licencu trenera stekao na košarkaškom kampu u Zaostrogu, kome je prisustvovao zajedno sa Draganom Savićem i Miodragom Brezom.

Klub se brzo uključio u regionalnu ligu Sarajeva. Mještani Podgraba su sa velikim simpatijama i navijačkim žarom pratili sve utakmice tada jedinog sportskog kolektiva u Podgrabu oko koga su se okupili svi. Utakmice su se održavale na vanjskom asfaltnom terenu pored osnovne škole.

Organizacija Prvomajskog turnira u košarci u Podgrabu, je bila praznik za ovo malo mjesto. Veliko gostoprimstvo i dobru organizaciju su prepoznali mnogi klubovi i rado se odazivali. Na turniru su nastupali klubovi druge lige BiH kao što su : KK “Igman” llidža, KK „Alhos” Sarajevo, KK „Novi grad” Sarajevo, KK „Varda” Višegrad, KK „Radnički” Goražde i drugi klubovi iz Rogatice, Sokolca, Pala, Prače…

Svi sportisti sa slike, osim Mladenka Vukadina koji je nastradao nesretnim slučajem, su živi i uglavnom uspješni ljudi u raznim oblastima života od Pala, preko Hrvatske do Amerike.

Sin Ivice Filipovića, Davor je poznati Hrvatski reprezentativac u košarci.

Stoje (s lijeva na desno): Brezo Miodrag, Vuković Zoran, Filipović Ivica, Koroman Radomir, Kovač Dragan, Vukadin Mladenko, Vuković Božo

Čuče: Biljanović Igor, Savić Dragan, Vukadin Božidar – Kobe, Granzov Miroslav, Petrović Željko

(www.palelive.com / foto: arhiva Foto Vasić)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Služijo sam JNA skupa sa Vukadin Mladenko u Nišu 86, bio je pravi drug. Dosta nas se još uvek druži preko fb-ja iz bivše države i jako nas je razžalostilo kad smo saznali, da ga više nema.