Sjećanje na formiranje Zvorničke brigade

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas parastosom i polaganjem vijenaca na centralni spomenik podignut za 1.080 poginulih srpskih boraca, obilježeno 22 godine od formiranja Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ i Jedinice „Vukovi sa Drine“.

Ratni komandant „Vukova sa Drine“ Milan Jolović Legenda rekao je da nije slučajno određen današnji datum za obilježavanje 22-godišnjice ove jedinice, jer je sutra Vidovdan – jedan od najvećih pravoslavnih praznika, kada se obilježava i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

„Potomci onih koji su 1941. godine skinuli tablu Gavrila Principa i odnijeli je Hitleru u znak odanosti danas skidaju table Principa sa sarajevskih ulica i proglašavaju Srbe fašistima i okupatorima. Naš je zadatak da im to ne dozvolimo, jer im šaljemo poruku i sa ovakvih okupljanja naših saboraca, drugova i građana da ćemo se boriti protiv prekrajanje istorije“, poručio je Jolović.

On je dodao da su srpski oficiri i starješine spriječili uništenje srpskog naroda koje je počelo 1914. godine, nastavljeno 1941. godine.

„Među nama su srpski oficiri i starješine koji su to spriječili 1992. godine formirajući Zvorničku brigadu, jednu od najelitnijih brigada stacionarnog tipa koja je postojala u VRS. Iz Zvorničke brigade izrasla je najelitnija specijalna jedinica VRS `Vukovi sa Drine`, koja je širom Srpske pronosila slavu srpskih sinova iz Podrinja i štitila srpski narod“, rekao je Jolović.

Predsjednik Skupštine zvorničke Boračke organizacije Mile Vukadinović podsjetio je da su „Vukovi sa Drine“ bili u sastavu Zvorničke brigade.

„Ponosni smo što smo bili pripadnici ovih jedinica i što smo gradili Republiku Srpsku“, rekao je Vukadinović.

U ratu je poginulo više od 560 pripadnika Zvorničke brigade, a u jedinici „Vukovi sa Drine“ 81 pripadnik.

Parastos su kod centralnog spomenika služili zvornički sveštenici, nakon čega su vijence položili delegacije Zvorničke brigade, Jedinice „Vukovi sa Drine“, Ravnogorskog pokreta, te načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare