Sjećanje na 363 solunska dobrovoljca

0
Sjećanje na 363 solunska dobrovoljca

SOKOLAC – Predstavnici Ambasade Srbije u BiH, opštine Sokolac i Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine položili su danas vijence na spomenik za 363 solunska dobrovoljca na Sokocu, povodom Dana potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Na ovom spomen-obilježju, podignutom 2008. godine, upisana su 363 imena dobrovoljaca sa područja opštine Sokolac, a sjećanje na djelo solunskih boraca sa ovog područja njeguje Udruženje potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Zamjenik ambasadora Srbije u BiH Damir Kovačević rekao je novinarima da Ambasada Srbije svake godine obilježava ovaj veliki dan.

Prema njegovim riječima, solunski dobrovoljci dali su život, prije svega, u odbrani Srbije, a onda i u stvaranju jedne velike države svih južnih Slovena.

Kovačević je rekao da se na današnji dan na simboličan način pokazuje da se herojstvo ljudi sa ovog prostora, koji su i tada pokazali jedinstvo Srba, ne zaboravlja.

Branimir Đurković iz Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine kaže da svake godine potomci srpskih dobrovoljaca polaganjem vijenaca obilježavaju 15. septembar, dan početka proboja Solunskog fronta i 11. novembar, dan potpisivanja primirja kojim je završen Veliki rat.

„Na ovaj način otimamo od zaborava ulogu Srba sa druge strane Drine u odbrambenim ratovima Srbije i odajemo počast srpskom seljaku – ratniku koji je i prije 100 godina znao da bez zajedničke borbe nema slobode za srpski narod“, rekao je Đurković.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare