Sjećanje na 14 boraca sa područja Blatine – Pribanj

0

Na mjesnom spomen-obilježju Blatine-Pribanj u opštini Pale danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom Vidovdana u znak sjećanja na 14 srpskih boraca poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina izjavio je novinarima da su se oni žrtvovali i dali najvrijednije što su imali, svoje živote, koje su ugradili u temelje Republike Srpske i odbranu svog naroda.

On je istakao da je kultura sjećanja veoma bitna i da ovo društvo još nije postiglo taj nivo obaveza i odgovornosti prema ovim žrtvama kakav treba da ima, kako na ličnom, tako i institucionalnom nivou.

Parađina je naveo da tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata moraju čuvati i njegovati, kako sadašnje, tako i buduće generacije da čine, jer nema važnije stvari nego da potomci čuvaju vrijednosti svojih predaka.

On je napomenuo da su riješili određena pitanja kada je riječ o stambenom zbrinjavanju kategorija porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ali nisu zadovoljni zapošljavanjem djece poginulih boraca, o čemu se priča i nakon 25 godina od rata.

„Zato vlasti Srpske moraju da donesu nove kriterijume i da uklone diskriminaciju, jer partokratija ne može biti monopol pri zapošljavanju“, poručio je Parađina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da danas povodom Vidovdana obilaze spomen-obilježje na Pribnju da bi odali počast svim srpskim borcima koji su dali živote za odbranu Republike Srpske.

„Naša obaveza i dužnost je da se sjećamo tih ljudi“, ističe Jugović.

Današnjem obilježavanju, osim porodica poginulih boraca, prisustvovali su predstavnici opštine Pale, Srpske pravoslavne crkve, savjetnik srpskog člana predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici opštinske Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i druge ličnosti iz javnog i privrednog života ovog kraja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare