Sindikat tužbom do zaostalih plata

0

SOKOLAC – Članovi sindikalne organizacije preduzeća „Nova Romanija“ sa Sokoca istakli su na današnjem sastanku da bi trebalo pokrenuti kolektivnu tužbu protiv poslodavca radi naplate zaostalih plata.

Predsjednik ove sindikalne organizacije Veljko Žugić rekao novinarima da su radnici „Nove Romanije“ posljednju platu primili u martu, odnosno ove godine su im isplaćene samo dvije i po plate.

On je naveo da sindikat od direktora „Nove Romanije“ traži izvještaj o ulazu oble građe u krug preduzeća, izlazu rezane građe, prodaji željeza i odlivu ostalih sredstava.

Žugić je rekao da rukovodstvo preduzeća, koje zapošljava 73 radnika, treba da podnese i izvještaj o tome koliko je izašlo rezane građe, koja je naplata i gdje su sredstva uplaćena od 13. oktobra kada je firma prestala sa radom, a radnici pušteni kućama.

On je napomenuo da radnici traže objašnjenje od rukovodstva ovoga državnog preduzeća da li se naplaćuje zakup za izdati poslovni prostor Finalne prerade drveta, te zahtijevaju obustavu prodaje oble građe, građevinske stolarije, mašina i željeza.

Sindikalna organizacija „Nove Romanije“, kaže Žugić, predlaže da se poveća broj čuvara, jer jedan radnik ne može čuvati prostor od oko 200.000 metara kvadratnih, s obzirom da dolazi do krađe imovine.

Predsjednik Granskog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović rekao je novinarima da je ovo preduzeće ponovo počelo sa radom 2008. godine, zahvaljujući velikim finansijskim sredstvima Vlade Srpske i pomoći u snabdijevanju sirovinom.

On očekuje da će Vlada Republike Srpske preduzeti određene mjere u vezi ovoga preduzeća da bi se ono zaštitilo i revitalizovalo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare