Sestre Maljević zavičaju poklonile klavir

0

FOČA – Sestre Romana Jandrijević i Lara Borčić, nekada Maljević, Fočanke koje žive u Kanadi i Francuskoj poklonile su fočanskom Gradskom pozorištu klavir marke „Petrof“.

Klavir je danas Gradskom pozorištu, koje djeluje u okviru Muzeja Stare Hercegovine, predala Romana Jandrijević, koja je iz Vankuvera došla na odmor u Foču.

„Ideja je bila moje sestre da poklonimo gradu, a ne pojedincu, ili da ne prodamo. Zaključila sam da bilo koja vrijednost koju bih dobila od klavira ne bi mogla da pokrije tu emotivnu vrijednost. Pozorište je pravo mjesto gdje treba da bude klavir“, rekla je Jandrijevićeva.

Ona je navela da im je klavir u oktobru 1982. godine u tadašnjoj robnoj kući „Fočanka“ kupio otac Miladin Maljević.

„Često smo sa tatom obilazile klavir u robnoj kući i trebalo nam je dugo da ga ubijedimo da nam ga kupi, a njemu još duže da ga otplati. Za klavir nas veže dosta lijepih uspomena – dočeci novih godina uz pratnju gitare, druženja u srednjoj školi, spremanja za koncerte, pošto smo obje završile nižu muzičku školu u Foči“, priča Jandrijevićeva.

Ona je dodala da je život njenu sestru odvukao u sport, a nju u posao koji nije povezan sa muzikom, te navela da joj je drago da klavir pripadne ljudima koji znaju da sviraju.

„Pošto je pripao gradu, nekako i ne osjećam da poklanjam, nego kad budem došla ovdje i kada budem pratila predstave, klavir će biti tu. Sve je nekako na svom mjestu“, zaključila je Jandrijevićeva.

Direktor Muzeja Stare Hercegovine Snježana Kunarac zahvalila je sestrama Maljević što su dio porodičnog nasljeđa poklonile ovoj ustanovi.

„Mi nismo bili u mogućnosti da od svojih sredstava nabavimo klavir koji nam je potreban prilikom organizovanja brojnih događaja. Snalazili smo se na razne načine, pozajmljivali smo klavir od ustanova sa kojima sarađujemo“, rekla je Kunarac.

Ona je istakla da će im nabavka klavira olakšati organizovanje koncerata klasične muzike, pozorišnih mjuzikla, ali i raznih gradskih priredbi i manifestacija.

Profesor Muzičke škole iz Foče Veljko Mastilo isprobao je pijanino sestara Maljević i potvrdio da je instrument u odličnom stanju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare