Serijal crtanih filmova sa pravoslavnom tematikom

0

SOKOLAC – Crkvena opština Sokolac i lokalna Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ pripremili su za najmlađe sugrađane serijal crtanih filmova sa pravoslavnom tematikom, koji će četvrtkom biti prikazivani u Duhovnom centru Romanijske Lazarice na Sokocu.

Protojerej Zlatko Bogdanović istakao da djeci treba ponuditi alternativu za sadržaje kojim su obasuti sa televizije i interneta, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

„Ovaj projekat veoma je značajan samim tim što naša djeca predškolskog uzrasta i djeca u prvom razredu osnovne škole nisu uključena u redovni proces vjeronauke u školama. Samim tim vjera će im biti prezentovana na jedan prilagođen i njima lakše razumljiv način, kroz crtane filmove koji su za djecu veoma značajni i ostavljaju trag u njihovom razvoju“, naglasio je Bogdanović.

On je dodao da će djeca kroz filmove imati pregled istorije Starog i Novog zavjeta i života rane Crkve, čime se ostvaruje i svojevrsna pouka u vjeri, te će na ovaj način moći da oplemene dušu saznanjima o vjeri i istoriji Hristove Crkve.

„Problematika crtanih filmova veoma je aktuelna, a odnosi se na sadržinu i temu crtanih filmova koji se svakodnevno prezentuju djeci. Oni su često puni nasilja, netolerancije, mržnje, svega onoga što je negativno i što kao takvo ne bi trebalo da bude predstavljeno djeci u najmlađem uzrastu“, ističe Bogdanović.

Prema njegovim riječima, ovim se postupkom želi kroz crtane filmove pokazati nešto što je lijepo i plemenito, puno ljubavi i razumijevanja, nešto što je potrebno djetetu u mladom uzrastu.

Nakon projekcije, djeca mogu posjetiti i crkvu, da to iskustvo dopune još jednim duhovnim sadržajem.

Direktor Ustanove za kulturu Irena Šućur naglasila je da je cilj projekta edukacija djece i razvijanje svijesti o vjeri kod najmlađih.

„Naš osnovni cilj je edukacija djece predškolskog i školskog uzrasta i razvoj njihove svijesti o vjeri, bar u onom domenu koliko će biti prezentovano na ovaj način. U crtanim filmovima koje smo pripremili, na jako vjerodostojan i slikovit način je, svojstveno njihovom uzrastu, u etapama prikazan period od nastanka svijeta do danas“, rekla je Šućurova.

U Duhovnom centru je u četvrtak, 20. novembra, u dva termina prikazan i prvi crtani film „Rajski vrt“ za mališane iz Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, te za djecu iz nižih razreda Osnovne škole „Sokolac“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare