Šeranić: Početkom januara novembarska i decembarska plata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će početkom januara biti isplaćene novembarska i decembarska plata zaposlenima u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu i najavio da bi Vlada Srpske na narednoj sjednici mogla da imenuje novo rukovodstvo ove zdravstvene ustanove.
Nakon sastanka sa menadžmentom u ostavci i predstavnicima sindikata Bolnice “Srbija”, Šeranić je istakao da je ovoj zdravstvenoj ustanovi potreban novi početak.

“Imamo sjajan objekat i sa ljudima koje ovdje imamo treba da nastavimo kvalitetan rad”, rekao je Šeranić novinarima.

On je precizirao da na sastanku nije razgovarano samo o zahtjevima štrajkačkog odbora bolnice u Istočnom Sarajevu, već i o tome kako rješavati druga pitanja.

“Prije svega tu je ostavka direktora koji je trenutno u tehničkom mandatu i Vlada će na narednoj sjedici, nadam se, imenovati novo rukovodstvo bolnice”, najavio je Šeranić i dodao da se od novog rukovodstva očekuje da nastavi da unapređuje zdravstvo u Istočnom Sarajevu.

Kada je riječ o zahtjevima sindikata, Šeranić je istakao da je rezimiran sporazum koji je sa predstavnicima radnika potpisao bivši ministar Dragan Bogdanić i da su pokušali da vide šta je realno moguće od toga ispoštovati.

“Dogovorili smo, prije svega, da idemo u pravcu uspostavljanja redovnosti isplata plata zaposlenima u Bolnici Istočno Sarajevo i da početkom januara obezbijedimo isplatu novembarsake i decembarske plate da bismo isplatu vratili u normalan režim”, rekao je Šeranić.

On je dodao da je dogovoreno da najkasnije 15. februara počnu razgovori sa Vladom o isplatama naknada, te poreza i doprinosa, pri čemu će pitanje poreza i doprinosa biti rješavano u paketu za sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

“Javnosti je dobro poznato da pitanje poreza i doprinosa nije samo problem ove bolnice i da moramo naći sistemsko rješenje, za šta su nam potrebne analize i vrijeme. O tome će se Ministarstvo zdravlja pobrinuti u narednom periodu”, rekao je Šeranić.

Navodeći da su za neplaćene doprinose odgovorni menadžmenti zdravstvenih institucija, Šeranić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u okviru programa ekonomskih reformi kao prvu tačku definisala odgovornost svih ljudi koji rukovode zdravstvom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite izrazio je očekivanje da bi do kraja marta trebalo da bude useljena nova zgrada Bolnice “Srbija”.

“Novo rukovodstvo mora da dođe i napravi plan useljenja sa očekivanom dinamikom. Vrijeme će pokazati da li će to biti mart koji ja najavljujem”, rekao je Šeranić, ističući da preseljenje zavisi i od dobijanja atesta za određenu opremu koja će biti korištena u Bolnici, a što je neophodno radi bezbjednosti pacijenata i zaposlenih.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Bolnice “Srbija” Tatjana Jovičić rekla je da se za 4. januar pomjera štrajk zaposlenih u ovoj bolnici, koji je ranije bio najavljen za kraj decembra, do kada je trebalo da bude isplaćeno 300.000 KM za naknade radnicima koje se ne odnose na poreze i doprinose.

“Dogovorili smo se da tada dobijemo dvije plate – novembarsku i decembarsku da bismo ušli u redovan ritam isplate plata”, rekla je Jovičićeva i dodala da je dogovoreno da sve buduće tranše budu uplaćivane do petog u mjesecu.

Prema njenim riječima, dogovoreno je i da do 15. februara započnu razgovori sa predstavnicima Vlade i resornog ministarstva u vezi sa doprinosima i porezima koji zaposlenima u ovoj ustanovi nisu plaćeni duže od osam godina.

“Naš je ustupak bila dobra namjera da dug prema radnicima koji je veći od milion KM, a čiji je prvi dio trebalo da bude isplaćen do kraja decembra, bude u paketu rješavan sa doprinosima”, zaključila je Jovičićeva.

Direktor ove zdravstvene ustanove Goran Todorović podnio je početkom decembra ostavku na ovu funkciju i od tada je u tehničkom mandatu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments