Senat premjestio PMF iz Pala u Vlasenicu

0

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu na današnjoj sjednici prihvatio je Nacrt statuta u kojem je definisano da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici. „Senat je usvojio izgled statuta koji će biti upućen Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i nadam se da će do kraja avgusta biti definitivno usvojen“, rekao je novinarima rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković.

On je podsjetio da Univerzitet već nekoliko godina pokušava da uspostavi Prirodno-matematički fakultet, jer posjeduje pet studijskih programa iz te oblasti koje su licencirane.

„Od tih pet, tri su u funkciji, što nije dovoljno da se materijalno isplati i pokrene i taj fakultet. Imamo još problema sa adekvatnim prostorom za funkcionisanjem naših sadržaja i najlogičnije je da sjedište fakulteta bude tamo gdje se realizuje najviše studijskih programa“, rekao je Novaković.

On je napomenuo da, bez obzira na odluku da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici, neće biti seljenja postojećih studijskih programa.

Novaković je odbacio tvrdnju da je smijenjen dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Milenko Pikula, jer zagovara stav da će u novoj zgradi Ekonomskog fakulteta biti dovoljno prostora da Prirodno-matematički fakultet bude na Palama, kojeg podržava i rukovodstvo grada Istočno Sarajevo.

„Pikula nikada nije imenovan za dekana Filozofskog fakulteta, ali se ponašao kao da jeste. Rektor nije na to reagovao, ali sada kada je `Dara prevršila mjeru`, tražim od Vijeća Filozofskog fakulteta da predlože dekana koga će imenovati rektor“, rekao je Novaković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović ranije je izjavio da ne vidi nikakav razlog da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici, a ne na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare