Seminar o obnovljivim izvorima energije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovaće u ponedjeljak, 16. decembra, pilot-seminar za predstavnike lokalnih zajednica o tehnologijama i mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije, kao i o mogućnostima investiranja u projekte bazirane na obnovljivim izvorima energije.

U okviru trening-seminara predstavnicima lokalnih zajednica obratiće se dekan Mašinskog fakulteta Ranko Antunović i koordinator ovog tempus-projekta Petar Gvero.

O obnovljivim izvorima energije i mogućnostima njihovog korištenja stručno-naučna predavanja održaće profesori i asistenti Mašinskog fakulteta, a na kraju seminara biće održan i okrugli sto o saradnji univerziteta i lokalnih zajednica u pravcu održivog razvoja.

Dva javna univerziteta u Srpskoj – u Istočnom Sarajevu i Banjaluci su nosioci ovog tempus-projekta, čiji je cilj uspostavljanje saradnje lokalnih zajednica i univerziteta u Srpskoj i BiH, kao i sistema u kojem će lokalne zajednice i gradovi raditi na pokretanju projekata baziranih na obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i održivom razvoju lokalnih zajednica.

U realizaciju ovog tempus-projekta, kojeg finansira EU, uključen je i Savez opština i gradova Republike Srpske, a podršku pruža i nekoliko uglednih evropskih univerziteta, među kojima je i Tehnički univerziteta iz holandskog grada Delfta.

Neki od očekivanih rezultata tempus-projekta su osposobljavanje predstavnika lokalnih zajednica u pravcu primjene održivog razvoja opština i gradova, kao i podizanje nivoa svijesti o zaštiti čovjekove okoline i znanja o obnovljivim izvorima energije.

Na taj način otvaraju se i mogućnosti investiranja u projekte bazirane na korištenju obnovljivih izvora energije u lokalnim zajednicama, kao i mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta.

Ovaj trening seminar, koji se realizuje u okviru tempus-projekta namijenjenog razvoju održivih infrastruktura u lokalnim zajednicama zemalja zapadnog Balkana, biće održan u amfiteatru Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 10.00 do 17.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments