Sedmo putovanje sokolačkih hodočasnika : Pješice do manastira Ostrog

0

SOKOLAC – Na Đurđevdan, u sedam časova, okupiće se, po sedmi put, hodočasnici u crkvi Svetog proroka Ilije u Sokocu, gdje će ih sveštenici blagosloviti pred putovanje do manastira Ostrog. U narednih šest dana prepješačiće 230 kilometara.

Prvo putovanje do manastira Ostrogsokolački mladići organizovali su 2009. godine. Tada ih je bilo trojica. Već iduće godine bilo je šest hodočasnika, a prošle godine dvanaest. Kao i prethodnih godina, krenuće 6. maja,na Đurđevdan, u sedam časova, iz porte crkve Svetog proroka Ilije, nakon bogosluženja i blagoslova sveštenika Srpske pravoslavne crkvene opštine Sokolac.

Prema riječima Dejana Eleza, jednog od inicijatora hodočasničkog putovanja do ostroške svetinje, ove godine hodočasnička kolona biće duža od one u prošloj godini.

Ove godine put Ostroga krenuće 14 poklonika, među kojima će biti tri djevojke.

U prvom danu preći ćemo 45 kilometara do mjesta Dub, koje je pet kilometara udaljeno od Ustiprače, gdje ćemo prenoćiti u prostorijama Romanijaputeva, firme koja nam je među najvjernijim sponzorima. Drugi dan je ponajteži, jer treba do Foče preći 55 kilometara, što zahtijeva veliki napor. Konačićemo u domovima fočanske Bogoslovije, a to će nam organizovati, kao i do sada, naš sugrađanin – profesor Aco Ljubinac. Trećeg dana ćemo pješačiti 27 kilometara do granice sa Crnom Gorom. Tu ćemo se još jednom sresti sa našim velikim prijateljem Bodom, vlasnikom bungalova u Sastavcima. Bodo i njegovo osoblje nam uvijek obezbijede prenoćište, udoban smještaj, večeru, okrijepe nas, sutradan pripreme doruček, što nam mnogo znači.

U četvrtom danu pokloničkog putovanja, destinacija do Manastira Piva duga je 38 kilometara. U manastiru ćemo prenoćiti. Slijedi peti, možda i najteži dan, put dug 48 kilometara. Riječ je o putovanju kroz nenaseljen i bezvodan kraj. Sve sa sobom morate nositi, i hranu i vodu.

U Nikšiću noćimo i sutradan nas čeka radost putovanja prema ostroškoj svetinji, put dug samo 20 kilometara, koji pregazimo bez ikakvih teškoća, iako je iza nas petodnevno pješačenje, jer nas očekuje susret sa ćivotom svetitelja i čudotvorca – Svetog Vasilija Ostroškog – priča Elez.

Hodočasnici će 11.maja, oko 18 časova, stići pod ostroško stijenje, do Gornjeg manastira, u kome će konačiti. Sutradan, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, prisustvovaće jutarnjoj liturgiji, a potom će se pokloniti ćivotu velikog svetitelja i čudotvorca.

Kući se vraćaju istog dana. Njihovi drugari vozilima dolaze po njih. Vraćaju se, u večernjim časovima, na mjesto odakle su krenuli – u crkvu Svetog proroka Ilije, gdje će prisustvovati večernjem bogosluženju.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare