Sedma generacija gimnazije proslavila 50 godina mature

1

SOKOLAC – Sedma generacija Gimnazije Sokolac proslavila je jubilarnih 50 godina mature, evocirajući uspomene iz najljepših dana, prisjećajući se školskih ljubavi i drugova koji nisu sa njima.

Milanko Radić za koga drugovi kažu da je bio „alfa i omega znanja“ stigao je iz Novog Sada sa idejom da uz pomoć prijatelja prikupi materijal za knjigu-spomenar u kome će se naći priča o svakom pojednicu iz te generacije.

Mnogo puta je u proteklih 50 godina, kako kaže, prizivao gimnazijske dane u sjećanju, a ta nekadašnja gimnazija više ne postoji i za današnje generacije nema značaj koje je imala za njih.

„Onda se gimnazija upisivala da se u njoj sve nauči, o prirodi, društvu, nauci i kulturi i jedino joj je nedostajala duhovnost, što se i nije učilo“, pojasnio je Radić.

On je uvjeren da iz takvih obrazovnih programa za razliku od zapadnjačkih usmjerenih studija izvire neuporediva prednost „naših stručnjaka, tako da danas nema nijedan elektrotehnički fakultet u SAD i Kanadi na kome nema profesora Srba“.

Prema njegovim riječima, od 36 gimnazijalaca ove generacije 33 ima visoko ili više škole, a jedan od njih je i on koji je završio Elektrotehnčki fakultet u Sarajevu.

Dana Draguljić, rođena Šućur, došla je iz Amerike da vidi draga lica iz svoje mladosti, a ponos što pripada jednoj uspješnoj generaciji iskazao je i Dragan Podinić.

Profesor srpskohrvatskog jezika Budo Simonović, novinar i publicista, došao je iz Podgorice da podijeli radost druženja sedme generacije, kao jedan od razrednih starješina.

On se prisjetio kako je te 1969, sa nepune 24 godine, prvi put ušao sa dnevnikom da drži čas i nije ni sanjao, kaže, da će danas biti gost na njihovoj proslavi 50 godina mature.

„Ovo jedan od lijepih dana u mom životu jer sam došao na Sokolac gdje sam proveo četiri najljepše godine. Danas sam se sjećanjem vratio u to vrijeme i rad u Gimnaziji koja je, kako neko reče, bila mali univerzitet“, rekao je Simonović.

Luka Kojović došao je iz Nove Varoši da bi se pridružio slavljenicima na Sokocu ganut pažnjom generacije kojoj je predavao hemiju od 1969. do 1971. godine.

Nakon časa prozivke u jednoj od učionica bivše Gimnazije, proslava 50 godina mature juče je nastavljena u jednom od ugostiteljskih objekata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Hvala Dobrila!Bilo je nezaboravno.