SDS: Spas OC „Jahorina“ samo uz pomoć kompletne društvene zajednice

0

Pored svih loših pokazatelja poslovanja Olimpijskog centra /OC/ „Jahorina“, SDS i dalje vjeruje da ovo preduzeće može stati na svoje noge, a da bi se to dogodilo kompletna društvena zajednica mora da se uključi u rješavanje problema, rekao je član Socijalno–ekonomskog savjeta SDS-a Marko Đogo.

Đogo i drugi član Socijalno–ekonomskog savjeta SDS-a Slaviša Raković predstavili su danas u Istočnom Sarajevu analizu poslovanja OC „Jahorina“ sa prijedlogom mjera za spas ovog preduzeća kako bi ponovo postalo nosilac turističke ponude Sarajevsko-romanijske regije.

Oni su podsjetili da su OC „Jahorini“ 21. marta blokirani računi, te da je riječ o nelikvidnoj firmi sa kratkoročnim obavezama 13 puta većim od likvidnih sredstava, a na kraju 2016. iskazan je akumulirani gubitak od 21.126.572 KM.

Đogo je rekao da su, nakon Analize poslovanja OC Jahorina 2003–2016, prešli na uočavanje uzroka za teško stanje i dali mjere za stabilizaciju poslovanja, te prijedlog kako bi ovo preduzeće ponovo moglo postati nosilac razvoja, a ne izvor problema.

On je rekao da gubitak OC „Jahorina“ iz osnovne djelatnosti u periodu 2008–2016. iznosi 17.813.118 KM, te naveo da ovaj centar trenutno nema direktora već vršioca dužnosti, nema Nadzorni odbor već su i tu imenovani vršioci dužnosti.

Raković navodi da analiza, između ostalog, ukazuje da je osnovni uzročnik propadanja OC „Jahorina“ u Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske, većinskom vlasniku preduzeća koja je iskazala nekompetentnost za donošenje i dosljednu implementaciju stateških odluka.

„IRB nema ni Nadzorni odbor, ni upravu, pa tako cjelokupni problem moramo da lociramo na Vladu Republike Srpske“, dodao je Raković i rekao da ima nade za OC „Jahorina“ ako se hitno provede plan restrukturisanja poslovanja u sedam tačaka koji je ponuđen u analizi SDS-a, koji bi uključivao završetak investicionog ciklusa od oko 14,65 miliona KM.

Članovi Socijalno–ekonomskog savjeta SDS-a su napomenuli da će po jedan primjerak Analize poslovanja OC „Jahorina“ 2003-2016. biti upućeni Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske, gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću i vršiocu direktora preduzeća Goranu Brčakloviću.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare