Савјет безбједности о стању на КиМ

0

У Њујорку је одржана ванредна сједница Савјета безбједности УН о стању на Косову и Метохији, заказана на захтјев Србије. Предсједник Србије Александар Вучић је у обраћању рекао да су привремене институције у Приштини намјерно креирале неподношљиве услове за живот Срба, као и да спроводе систематске нападе на цивилно становништво. Таква ситуација у одсуству одговарајуће реакције може изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на Косову и Метохији, поручио је Вучић. Једностране одлуке и потези доприносе дестабилизацији Косова, поручила је шефица УНМИК-а Каролин Зијаде.

Предсједник Александар Вучић поручио је на крају ванредне сједнице Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову и Метохији, у реплици на излагање Аљбина Куртија, да Србија није ничија марионета, већ слободна, независна и слободарска земља.

„Неко мора да схвати да у складу са повељом Уједињених нација и Резолуцијом 1244 једини територијални интегритет који је прекршен јесте територијални интегритет Србије. Нема других земаља у којима је дошло до кршења територијалног интегритета. И коначно морам да захвалим и изразим захвалност за 109 земаља унутар УН које нису признале независност Косова, да захвалим 109 народа у свијету који се држе Повеље УН и Резолуције 1244“, рекао је Вучић.

Такође, навео је да је поменуто у СБ УН да је Србија продужена рука Русије.

„Као поносни предсједник Србије, а говорим свима вама и видите да ми је лако да вас погледам у очи и кажем да је Србија независна, суверена, слободарска земља, да ми нисмо ничије марионете, ни САД, Русије или било које друге земље у свијету и тако ће и остати“, поручио је Вучић.

Нагласио је да је толико поносан што је видео нашу заставу која се вијори пред зградом Уједињених нација.

„Хвала вам још једном што сте ме саслушали и што сте ми дали прилику да вам се обратим“, истакао је Вучић.

 

Кина: Тензије представљају претњу по мир у региону

Кинески амбасадор при УН, Жанг Јун оценио је да су једнострани потези власти у Приштини имали огроман утицај на животе косовских Срба и изазвали тензије и панику које Кина сматра „веома озбиљним“.

Нове тензије и обновљени антагонизам међу етничким заједницама представљају претњу по регионални мир и стабилност и доприносе било чијим интересима, рекао је кинески амбасадор.

Пекинг је од шефице УНМИК-а Каролин Зијаде затражио да захтева укидање незаконитих и неразумних одлука Приштине, док је од привремених власти у Приштини затражио да без одлагања одустане од ових одлука.

„Мир на КиМ утиче на мир и стабилност Балкана и читаве Европе. Кинески став о овом питању је јасан од самог почетка – једностране акције не помажу рјешавању косовског питања“, рекао је Жанг Јун.

Подржавамо настојања страна да постигну обострано прихватљиво рјешење дијалогом у оквирима Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, уз поштовање суверенитета, независности и територијалног интегритета Србије, рекао је кинески амбасадор.

 

Три британска предлога за смиривање тензија

Британски амбасадор при УН, Џејмс Кариуки навео је три хитна корака, који се морају спровести како би се смањиле напетости на Косову.

„Србија и Косово морају да поштују постојеће обавезе и избјегавају једностране акције и реторику како би поставили основе за обострано прихватљив и одржив међусобни договор“, рекао је британски амбасадор.

Кариуки је позвао Приштину да „суверена права користи у складу са визијом мултиетничке демократије засноване на уставним одредбама“.

Рекао је да је недавним потезима, косовска централна банка покушала да испуни своју улогу и регулише промет страном валутом, али да је план спровођења ове одлуке, за сада, подбацио у пољу утицаја на мањинске заједнице.

„Треба да обезбједе да Срби и остале заједнице и даље примају приходе док се не пронађе одрживо рјешење“, рекао је Кариуки.

Уједињено краљевство позвало је Србију да приведе правди одговорне за догађаје у Бањској септембра прошле године.

 

САД траже хитно одлагање одлуке о финансијским трансакцијама

Амбасадорка САД при УН, Линда Томас-Гринфилд навела је да је Вашингтон изразио резерве о одлуци да евро буде једина валута на КиМ и позвала Приштину да одложи спровођење ове одлуке док се не дефинишу одговарајући механизми у складу са најбољим европским праксама.

„Одлука је донесена без адекватне припреме и без консултација са локалним становништвом. Тражимо да почетак спровођења овог плана буде под хитно одложен док се не дефинишу одговарајуће процедуре у складу са европским стандардима“, рекла је Томас-Гринфилд.

Томас-Гринфилд је, такође, рекла да акције косовске полиције на западу КиМ и упад у просторије српске невладине организације није у складу са настојањима Приштине да створи мултиетничко друштво.

„Али кад смо овде, морамо упозорити да, после четири месеца, очекујемо да Србија позве на одговорност одговорне за догађаје из Бањске 24. септембра“, рекла је Томас-Гринфилд.

Дијалог под окриљем ЕУ је најбољи начин да се реше нерешена питања, рекла је америчка амбасадорка.

(www.palelive.com / РТС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare