Savindan – Mnogo više od vjerskog praznika

0

FOČA – U modernom društvu, koje je prema definiciji sekularno, nije primjereno nametanje vjerskih svetkovina onima koji nisu vjernici, ali Savindan nije samo vjerski već i svenarodni i opštecivilizacijski praznik kojim se slave univerzalne ljudske vrijednosti, poručeno je večeras sa Svetosavske akademije u Foči.

U besjedi o Svetome Savi, Vladislav Topalović, profesor Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“, istakao je da je prvi srpski arhiepiskop bitna istorijska ličnost, ne samo u vjerskom i nacionalnom smislu.

„Sa njim se mogu identifikovati i oni koji nisu vjernici, pa i oni koji nisu Srbi, tako da mogu učestvovati u proslavi Savindana bez ikakve sumnje da bi se na taj način narušio princip sekularizma“, rekao je Topalović.

On je naglasio da je Sveti Sava bio začetnik školstva i humanističkih nauka, te prvi revolucionar u srpskoj istoriji, koji je stao u zaštitu siromašnih i nedužnih.

„On je stao i u zaštitu mira, mireći svoju braću, da ne bi došlo do građanskog i bratoubilačkog rata. Ustao je protiv izrabljivačkog sistema, kakav je bio feudalni, na taj način što ga je napustio, ali nikako to nije bio bijeg od odgovornosti, već je to uradio kako bi se obrazovao i dao doprinos napretku cjelokupne ljudske civilizacije i kulture“, rekao je Topalović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić na Svetosavskoj akademiji darivao je zlatnikom Danijelu Prodanović, majku Ive Prodanović, prvorođene bebe u Foči u 2015. godini.

U programu akademije učestvovali su hor Bogoslovije „Svetog Petra Dabrobosanskog“, etno grupa KUD „Foča“, te gitaristi Osnovne muzičke škole- učenik Ivan Čančar i profesor Dušan Mirkov.

Proslava Savindana biće nastavljena sutra školskim priredbama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare