Savić po treći put počeo štrajk glađu

0

ZVORNIK – Bivši predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika, koja djeluje u sastavu Saveza sindikata Republike Srpske, Dragan Savić počeo je po treći put štrajk glađu.
Savić je rekao novinarima da traži da se utvrdi istina u vezi sa procedurom upisa novoformirane sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u Fabrici glinice, dodavši da od štrajka neće odustati i po cijenu nastavka izražavanja protesta ispred zgrade Vlade Republike Srpske.

On je pojasnio da je profesionalno obavljao funkciju predsjednika Sindikalne organizacije „Birča“ od 2002. do 2005. godine i istakao da je problem nastao 2004. kada je, kako je rekao, počeo da štiti interese radnika.

„Otkazan mi je ugovor o radu u Fabrici 25. novembra 2005. godine, sa retroaktivnim dejstvom od 19. jula 2005. godine, jer nisam bio podoban za saradnju“, rekao je Savić i dodao da ne radi već šest godina.

Sindikalni centar Zvornik, u čijim prostorijama Savić štrajkuje, daje punu podršku Saviću i traži od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske da, shodno svojim ovlašćenjima, istraži ovo pitanje kako bi se došlo do istine.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS Obrad Belenzada rekao je danas Srni da su svi sporovi koje je kod nadležnih sudova pokretao Savić završeni i da je to pitanje iscrpljeno u korist strane koju je Savić tužio.

Ističući da mu nije jasno zašto i protiv koga štrajkuje, Belenzada je savjetovao Saviću da prekine štrajk glađu i da „čuva zdravlje“.

Fabrika glinice „Birač“ iz Zvornika saopštila je, dan nakon drugog stupanja Savića u štrajk glađu, da nema nikakve veze sa njegovim štrajkom niti da se njegovi postupci po bilo kom osnovu mogu dovesti u vezu sa fabrikom.

U saopštenju je navedeno da Savić već šest godina nije radnik Fabrike glinice „Birač“ i da je izgubio sve sudske sporove koje je vodio protiv ove fabrike.

„I pored toga, Fabrika je Saviću nudila da počne da radi na radnom mjestu inženjera, iako ima srednju mašinsku školu, ali je on ponudu odbio“, navedeno je u tom saopštenju.

Savić je prvi put počeo štrajk glađu 7. juna ove godine i prekinuo ga nakon nekoliko dana. Drugi put počeo je štrajk 29. novembra, koji je prekinuo sutradan.

Savić je o najnovijem stupanju u štrajk glađu obavijestio resorno ministarstvo, Savez sindikata RS, Granski sindikat metalske industrije i rudarstva RS i medije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments