Savčić uručio odlikovanja porodicama 35 poginulih boraca

0

ZVORNIK – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručio je danas u Zvorniku odlikovanja porodicama 35 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ zvorničke regije, u ime predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji ih je odlikovao Medaljom zasluga za narod povodom Vidovdana – krsne slave VRS. General Savčić je porodicama poginulih boraca rekao da su posthumna odlikovanja izraz zahvalnosti i priznanja za žrtve koje su pale u toku odbrambeno-otadžbinskog rata za stvaranje Republike Srpske.

„Odlikovanje u srpskoj istoriji je uvijek značilo poseban oblik priznanja za žrtvu koju je pojedinac dao za stvaranje države“, rekao je Savčić.

On je dodao da se ovog puta dodjeljuju priznanja koja imaju simbiločan naziv „Medalja zasluga za narod“, koja su na odgovarajući način, prema Zakonu o pravima boraca, materijalno vrednovana.

Savčić je pojasnio da će porodice poginulih boraca imati pravo na godišnja primanja odlikovanog borca.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović je rekao da je ovo trenutak kada se porodice poginulih prisjećaju onih koji su živote dali za Republiku Srpsku i slobodu, a oni koji obavljaju funkcije na raznim nivoima vlasti treba da se prisjete da se može uraditi više za boračku populaciju.

On je podsjetio da će u Zvorniku krajem septembra biti predata na upotrebu stambena zgrada porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čime će biti zaokružene lokalne obaveze po specifikaciji resornog ministarstva Republike Srpske za stambeno zbrinjavanje ove kategorije.

Stevanović je najavio da će lokalna samouprava sa resornim ministarstvom ponovo ići na dodatno stambeno zbrinjavanje boračke populacije, jer ima porodica koje iz raznih razloga nisu bile obuhvaćene programom stambenog zbrinjavanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare