Savčić: Nastaviti stambeno zbrinjavati boračku populaciju

0

ROGATICA – Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je danas u Rogatici da će biti pripremljena nova uredba, odnosno program za nastavak stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i RVI od prve do četvrte kategorije, koji bi trebalo da bude donesen u posljednjem kvartalu ove godine.
Savčić je rekao novinarima da BORS nastoji da proširi ovu uredbu sa minimalnim fondom stanova koji bi bili namijenjeni demobilisanim borcima prve kategorije, koji su u stanju socijalne potrebe.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi ovo bilo izvodljivo, program bio bio proširen na RVI pete kategorije, jer ima boračkih kategorija koje nisu zaposlene, a na drugi način ne mogu riješiti stambeno pitanje, osim uz pomoć države.

U Rogatici je danas u okviru „Preobraženjskih dana“, organizovan prijem za porodice poginulih boraca sa područja ove opštine, a na spomen-kapelu položeni su vijenci i služen je parastos.

Vijence su položile delegacije BORS-a, lokalne vlasti i porodica poginulih boraca.

U spomen-kapeli, u kojoj se nalaze 284 fotografije poginulih boraca iz odbrambeno-otadžbinskog rata sa prostora ove opštine, parastos za poginule borce služilo je lokalno sveštenstvo.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je novinarima da je u planu izgradnja zgrade sa 14 stanova za ovu kategoriju stanovništva.

On je napomenuo da bi izgradnju objekta finansirala Vlada Srpske u saradnji sa opštinom.

Prema njegovim riječima, sva djeca poginulih boraca dobijaju stipendije, obilježavaju se sva mjesta gdje su ginuli srpski borci, kao bi se pokazalo da se ne zaboravljaju njihove žrtve.

U okviru „Preobraženjskih dana“, danas je za najbolju ekipu u uličnom basketu proglašen sastav „Golden hens“ iz Pala koji je osvojio nagradu od 800 KM. Za najboljeg igrača proglašen je Nebojša Kovač iz pobjedničke ekipe, a njemu su pripali pehar i diploma.

„Preobraženjski dani“ se nastavljaju uličnom biciklističkom trkom i koncertom pop grupe „Piloti“ iz Beograda.

Na dan krsne slave opštine, na Preobraženje, sutra će biti služena sveta liturgija u Hramu Svete Trojice u 9.00 časova, a zatim će se litija kretati iz porte Hrama, Ulicom Srpske sloge, do spomen-kapele gdje će biti slomljen slavski kolač.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare