Sastanak Viškovića i Jugovića

2

Na Palama je počeo sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa načelnikom opštine Boškom Jugovićem o važnim infrastrukturnim projektima na području ove lokalne zajednice.
Infrastrukturne projekte zajedno realizuju Vlada Srpske i opština Pale.

Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare.

Premijer Višković će, nakon sastanka sa Jugovićem, prisustvovati obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, za koju je u odbrambeno-otadžbinskom ratu život dalo 4.156 boraca Vojske Republike Srpske.

Vlada Srpske nastaviće ulaganja u opštinu Pale

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na Palama da će Vlada nastaviti da ulaže u ovu opštinu koja je važna lokalna zajednica za Republiku Srpsku.

„Pale su grad u koji se dolazi. Pale nisu grad iz kojeg se odlazi jer ovdje imamo i povećanje nataliteta, povećanje broja stanovnika i sve to nam daje za pravo da i u narednom periodu institucije Republike Srpske treba da pomažu takve lokalne zajednice i da ih razvijaju na dobrobit svih građana opštine Pale i Srpske“, izjavio je Višković novinarima nakon sastanka sa načelnikom Pala Boško Jugovićem.

Višković je podsjetio na značajna ulaganja u proteklom periodu na području Pala, kao što je izgradnja studentskih domova, fakulteta, ulaganje u olimpijsku planinu Jahorinu, u infrastrukturu prema Jahorini, a sve su to projekti koji u velikoj mjeri doprinose razvoju ove lokalne zajednice.

„Mi ćemo ta ulaganja nastaviti i u narednom periodu. Iako se ne mogu sve stvari završiti u jednoj godini, ipak treba da radimo u kontinuitetu kao što smo radili do sada“, poručio je Višković.

Prema njegovim riječima, Pale su jedna od lokalnih zajednica koja redovno izmiruje svoje obaveze, nema nikakvih zaduženja, a oni koji znaju kako je ovo mjesto izgledalo prije 20 godina moraju da priznaju da su Pale danas uređena lokalna zajednicu koja je, ne samo administrativni centar, nego i univerzitetski centar.

Višković je zahvalio Jugoviću i njegovim saradnicima na poštenom, domaćinskom i korektnom odnosu prema svim građanima koji žive na Palama.

„Kada imate čovjeka koji domaćinski upravlja lokalnom zajednicom, onda to treba da služi na ponos građanima koji tu žive“, istakao je Višković.

Jugović je zahvalio premijeru Viškoviću na posjeti, te naveo da su danas razgovarali o važnim infrastrukturnim projektima na području ove lokalne zajednice koje će zajedno realizovati Vlada Srpske i opština Pale.

„Razgovarano je o izgradnji objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta uz Sportsko-poslovni centar `Peki` koja treba da počne ove godine. Završena je projektna dokumentacija, dodijeljeno je zemljište i ulazimo u fazu raspisivanja i provođenja tenderske procedure“, rekao je Jugović.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o izgradnji zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo na području opštine Pale, kao i o nizu infrastrukturnih projekata.

„Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Vlada Srpske jedna od onih koja je najviše ulagala u lokalne zajednice, naročito prošle godine kada je, zbog pandemija virusa korona, finansijski podržala gradove i opštine. Ta pomoć je nadomjestila sredstva izgubljena nedovoljnim poreskim primanjima“, rekao je Jugović.

On je naglasio važnost današnjeg sastanka na kojem je dogovoren niz operativnih sastanaka u vezi sa realizacijom ovih projekata, koji će u narednom periodu biti održani u Banjaluci i na Palama.

„U pitanju su krupni projekti koje neće biti moguće završiti ove godine, ali naredne definitivno hoće“, poručio je Jugović.

Isplaćena pomoć za oko 2.200 demobilisanih boraca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je do danas obrađeno oko 2.200 zahtjeva za materijalnu pomoć za socijalno ugrožene demobilisane borce i da su svi isplaćeni.

Višković je naveo da je zaprimljeno oko 14.000 zahtjeva, ali da ih lokalne zajednice u Republici Srpskoj još nisu obradile i dostavile Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

„Moram da izrazim svoje nezadovoljstvo ozbiljnim neradom lokalnih zajednica koje mjesec i više nisu obradile sve te podatke i zahtjeve, kako bi ih dostavile resornom ministarstvu“, izjavio je Višković novinarima na Palama.

On je apelovao na sve predstavnike lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, da preko svojih odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu što prije obrade te zahtjeve i dostave ih resornom ministarstvu.

„Mi smo na taj način željeli pomoći tim ljudima, ali i da stvorimo socijalnu kartu, odnosno da znamo koliko ima te kategorije stanovništva, kako bismo u narednom periodu našli način za rješavanje njihovog statusa“, istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Srpska ni jednim svojim potezom ne želi rat

Republika Srpska ni jednim svojim potezom ne želi rat, a predstavnici njenih institucija spremni su žrvovati lični komoditet za odbranu Republike, izjavio je danas na Palama predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

„Predstavnici institucija Republike Srpske učiniće sve da na ovim prostorima ne dođe do ratnih dešavanja“, rekao je Višković novinarima na Palama.

Prema njegovim riječima, svi u Republici Srpskoj žele samo da žive na svojoj očevini, ali i budu uvaženi.

„Republika Srpska nije ništa otela. Mi ne želimo tuđe, kao što ne želimo ni jednom drugom narodu, nešto što ne želimo sebi. Želimo zajednički život, ali da budemo uvaženi i da druga strana, koja se kune u BiH, da uvaži da na prostoru BiH žive tri konstitutivna narod, ako želi da je sačuva“, naglasio je premijer Srpske.

Prema njegovim riječima, ne može jedan narod dominirati nad druga dva naroda i reći kako nude najbolje.

„Najbolje za sve nas je da sjednemo za sto i da se dogovorimo o budućnosti BiH“, ponovio je Višković, te dodao da svi zajedno treba da dođu do najboljih rješenja, za sve građane BiH, bez uplitanja stranih saveznika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Evo malo podataka što se tiče odlazaka i dolazaka:
2016.Pale: 20214, Lukavica 11123
2017.Pale: 20149, Lukavica 11339
2018.Pale: 20094, Lukavica 11540
2019.Pale: 20066, Lukavica 11772 stanovnika.
Broj zaposlenih je još porazniji odnos, tako da vi tu domaćinsku foru nekom drugom prosipajte.

Ovaj naš Načelnik, po svojim izjavama, kao da je potpuno izgubio pamčenje. Po ko zna koji put, a još u njegovom prvom mandatu, donesena je odluka o izgradnji Policijske uprave i fakulteta, i već godinama njihova izgradnja nije ni počelo, niti je išta urađeno. On danas pobjedonosno priča o tim institucijama, kao da su Pale time dobile nešto novo. Pa ove institucije su od njihovog stvaranja u Palama, istina, u krajnje neuslovnim prostorijama…
Da nije možda uspio vratiti sjedište Rektorata, ili neke druge institucije, koje su nemilosrdno čeličnom metlom pometene iz Pala.
Objektivno posmatrano, Pale su u posljednjih 4-5 godine, užasno stagnirale, što se, pored ostalog,vidi i u konstantnom odlivu stanovništva, izostanku bilo kakvih infrastrukturnih, institucionalnih, privrednih i mnogih drugih projekat