Sastanak sa radnicima Čajević-komerca

0

SOKOLAC – Na sastanku sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom, radnici preduzeća „Čajević-komerc“ upozorili su na problem snabdijevanja drvnim sortimentima, koji je doveo u pitanje nastavak proizvodnje u ovoj drvoprerađivačkoj firmi.

Radnici tvrde da od Šumskog gazdinstva „Romanija“ Sokolac ne mogu da dobiju kvalitetnu građu za finalnu preradu, mada nemaju nikakav dug prema ovom gazdinstvu.

– Na samo da nemamo dug, nego imamo uplaćen avans za građu u iznosu 275.000 maraka. Za naše pare ne možemo da dobijemo građu odgovarajućeg kvaliteta, a dobija je neko ko je dužnik, tvrde radnici „Čajević-komerca“.
Oni su, na pomenutom sastanku, iznijeli i podatke da su u 2012. godini od Šumskog gazdinstva „Romanija“ kupili građu u količini od 2.667 metara kubnih, od „Panosa“ iz Višegrada 1.683 metra kubna, a od „Maglića“ iz Foče 485 metara kubnih.
– Ne možemo se osloniti na nabavku sirovine sa drugih opština. To poskupljuje našu proizvodnju, a osim toga ta gazdinstva nastoje da obezbijede redovno snabdijevanje drvoprerađivača u svojim opštinama, ističu radnici „Čajević-komerca“.

Oni kažu da imaju posla i kupce za svoje proizvode, ali su, zbog navedenog problema, prinuđeni da otkazuju ugovorene poslove.

Radnici, takođe, tvrde da je odnos poslodavca prema njima korektan, jer „Čajević-komerc“, koji ima 37 stalno zaposlenih, redovno isplaćuje plate i doprinose, regres za godišnji odmor i ostale obaveze.
Načelnik Bjelica je istakao da je riječ o problemu s kojim su suočeni i neki drugi drvoprerađivači na području opštine, te da je realna opasnost od gašenja drvoprerađivačkih pogona.
– Naš cilj je da sačuvamo radna mjesta i firme koje zapošljavaju radnike, istakao je Bjelica.
On je najavio sastanak sa predstavnicima Javnog preduzeća šumarstva „Šume Republike Srpske“ i drvoprerađivačima, a na dnevnom redu će biti upravo ova pitanja, koja su od vitalnog značaja za privredu opštine Sokolac.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare