Sastanak sa drvoprerađivačima i predstavnicima „Šuma RS“

0

SOKOLAC – Mada je odluka Vlade Republike Srpske o uvođenju centralnih stovarišta u šumskim gazdinstvima donesena još 2000. godine, ta stovarišta postoje samo u tri gazdinstva, od kojih su dva na području sarajevsko-romanijske regije – u Sokocu i Han Pijesku.

Romanijski drvoprerađivači tvrde da su zbog toga u neravnopravnom položaju u odnosu na ostala preduzeća u oblasti drvne industrije i da je ugrožen njihov dalji rad, jer kupuju balvane po višoj cijeni.

– Oblovina koju mi kupujemo na centralnom stovarištu je skuplja za 12 maraka po metru kubnom. To znatno povećava naše troškove proizvodnje, rekao je Radivoje Čajević, vlasnik preduzeća „Čajević-komerc“, na današnjem sastanku u Sokocu, kome je prisustvovalo dvadesetak drvoprerađivača sa područja ove opštine.

O ovom i drugim problemima koji ih prate, oni su razgovarali sa vršiocem dužnosti direktora Javnog preduzeća šumarstva „Šume Republike Srpske“ Jakovom Galićem, a sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Galić je rekao da romanijski drvoprerađivači s pravom traže da se ovaj problem riješi i da je zaista nelogično da centralna stovarišta postoje samo u tri šumska gazdinstva.

– Moj stav je da centralna stovarišta treba ili uvesti u svim šumskim gazdinstvima ili ukinuti i ova tri. To nije u mojoj nadležnosti, nego u nadležnosti resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, rekao je Galić.

On je naglasio da će Javno preduzeće šumarstva „Šume Republike Srpske“, koliko god je to moguće, izaći u susret drvoprerađivačima, ali se, istovremeno, mora zaštititi šumsko bogatstvo i sanirati gubici ovog preduzeća.

– Upravo u šumskim gazdinstvima na području sarajevsko-romanijske regije najveći su gubici u poslovanju. Riječ je o šumskim gazdinstvima „Visočnik“ Han Pijesak, „Romanija“ Sokolac i „Jahorina“ Pale, naglasio je Galić i dodao da su „Šume Republike Srpske“, pored ostalog, opterećene i viškom radnika koji je dostigao cifru od 1.500.

Stanje u šumarstvu i drvnoj industriji od vitalnog je značaja za privredu opštine Sokolac, naglašeno je na ovom sastanku.

Načelnik ove opštine Milovan Bjelica rekao je da ovdašnja privreda ne može opstati bez drvne industrije.

– Uz dobru volju ovaj problem može da se riješi. Naši drvoprerađivači traže samo da budu u ravnopravnom položaju sa ostalima, naglasio je Bjelica.

 

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare