Sastanak pododbora povodom obilježavanja stradanja u Dobrovoljačkoj

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pododbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja održaće danas u Istočnom Sarajevu sastanak povodom predstojećeg obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.
Sastanak Pododbora će početi u 12.00 časova u kabinetu gradonačelnika Istočnog Sarajeva, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se 3. maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član /krnjeg/ Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH.

Iako je za bezbjednost mladih vojnika garantovao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta oružanim napadom.

Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva Muslimana i dva Albanca, od toga 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare