Sarajevsko-romanijski priglavak sve traženiji na tržištu

0

SOKOLAC – Sokočanka Slobodanka Bjeković osvojila je drugo mjesto na takmičenju u pletenju šarenih priglavaka održanom u Vogošći u organizaciji Udruženja žena „Sahan“ i tako dala doprinos u promovisanju ovog dijela nematerijalne kulturne baštine BiH sa Uneskove liste.

Na takmičenju u Vogošći, održanom 16. oktobra, Bjekovićeva je predstavljala Udruženje građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ iz Istočnog Sarajeva, koje između ostalih aktivnosti, kreira novi turistički proizvod iz kućne radinosti, šareni sarajevsko-romanijski priglavak, pleten od vune na tradicionalna način.

Ona kaže da je njen šareni priglavak pobijedio i na manifestaciji „Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu, gdje se se takmičilo 5.000 pletilja.

Bjekovićeva je izrazila zadovoljstvo što joj stižu priznanja za pletenje sarajevsko-romanijskog šarenog priglavka koji je na prijedlog Udruženja uvršten na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske i što svojim umijećem doprinosi jačanju kulturnog identiteta naroda ovog kraja.

„Prije dvije godine sam počela da pletem sarajevsko-romanijski priglavak držeći se tradicionalnog načina početka i završetka, mustre, šare koja ima svoju simboliku, ali ponekad sve to upotpunim kombinacijom novih boja, kako bi moj rad bio privlačan za savremenog kupca“, priča poznata sokolačka pletilja za Srnu.

Prema njenim riječima, sarajevsko-romanijski šareni priglavak od vune je sve traženiji proizvod na tržištu.

Bjekovićeva je uvjerena da će nakon što taj dug proces zaštite nematerijalne baštine bude završen, žene u ruralnim krajevima imati sigurnog kupca za ovaj vid rukotvorine i da je uz pomoć organa lokalne uprave lakše očuvati tradiciju i obogatiti turističku ponudu.

Ona je podsjetila da plete više od 20 godina i da njeni ručno pleteni radovi – kape, šalovi, rukavice, kupaći kostimi, šeširi i čarape, već godinama zahvaljujući društvenim mrežama stižu do kupaca u SAD, Kanadi i u više evropskih država.

„Moji priglavci su se, zahvaljujući Udruženju, već našli kao poklon iz ovih krajeva u Čikagu, Italiji i za svaki ispleteni se našao kupac, što mi daje volju da i dalje radim“, istakla je Slobodanka.

Bjekovićeva je član sokolačkog Udruženja građana „Aurora“, odnosno Sekcije za društvenu aktivnost žena koja se, kako kaže, sa svojim „biserima“ ručne radinosti predstavlja na svakoj većoj manifestaciji u Srpskoj i donosi nagrade i priznanja.

Na nedavno održanim „Danima tikve“ u Istočnom Sarajevu član „Aurore“ Divna Popović Gajović je dobila nagradu za najljepšu tikvu.

Gajovićeva je rekla Srni da je njena prvonagrađena tikva kod povrtara poznata kao „zeleni hajduk“ i da se, umjesto za uljepšavanje štanda sa rukotvorinama članova „Aurore“, našla na štandu za neobične tikve.

„Ova klima i neobično ljeto su učinili svoje, pa su i moje brojne tikve u vrtu postale još neobičnije po izgledu i veličini bez potrebe za nekim tretiranjima“, kaže Gajovićeva.

Ona je naglasila da su na „Danima tikve“ rukotvorine „Aurorinih“ čuvara tradicije privukle pažnju svih posjetilaca, baš kao i na 15. Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima.

U okviru Udruženja građana „Aurora“, osnovanog 2007. godine, djeluje i Sekcija za društvenu aktivnost žena koja okuplja oko 40 članica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare