Sarajevski „EKO-PLOD“ ponudio saradnju potencijalnim proizvođačima jagodičastog voća u Mokrom

0

U prostorijama Mjesne zajednice Mokrom juče je predstavljen četverogodišnji program razvoja kompanije za poljoprivrednu i privrednu proizvodnju „EKO-plod“ iz Sarajeva, čiji je strateški plan prerada krompira i proizvodnja i prerada jagodičastog voća.

U uvodnom dijelu prezentacije, program menadžer kompanije Hilmija Hodović je istakao da kompanija ima značajne kapacitete i velike ambicije. „Vlastita proizvodnja nije umogućnosti  odgovoriti zahtjevima tržišta  zbog čega je donesena odluka da se proizvodnja poveća angažovanjem individualnih poljoprivrednih proizvođača sa područja Opštine Pale – Prača i susjednih opština.

Postojećim proizvođačima, kompanija nudi kooperantske odnose sa strogo preciziranim ugovornim obavezama i investicije za proširenja kapaciteta, dok se novim, potencijalnim proizvođačima, prije svega jagodičastog voća nudi sufinansiranje projekta, grejs period i garantovan otkup kompletne proizvodnje“, istakao je Hodović.

„Kompanija EKO-plod je provela detaljna istraživanja iz oblasti proizvodnje jagodičastog voća i sačinila realan plan razvoja. U razvoj kapaciteta za preradu koji su smješteni u Renovici, Opština Pale – Prača uloženo je više od 3.5 miliona konvertibilnih maraka. Aktuelnim i budućim proizvođačima jagodičastog voća spremni smo ponuditi kompletnu investiciju za prvu godinu. Ugovorni period je 14 godina koliki je i optimum visokog prinosa prije svaga za malinu i kupinu.

Početne obaveze kooperanta su ispitivanje zemljišta, priprema, oranje i đubrenje. Za sve buduće kooperante, pored investicije, kompanija je obezbijedila i stručnu podršku. Vrijednost investicije se ogleda u isporuci sadnica, žice, NPK đubriva, sistema za navodnjavanje i sistema za zaštitu. Proizvođač investiciju otplaćuje isporukom proizvoda čiji je otkup zagarantovan ugovorom,“ istakao je g. Hodović i nastavio „Vrijednost investicije po jednom dunumu je oko 2.000 KM u čemu je učešće kompanije više od 80%. Kompanija bi na otkupnom mjestu vršila otkup kompletne proizvodnje.“

U nastavku prezentacije, stručni saradnik kompanije, Sead Bćirović je posebno važnim istakao odnos kooperanata prema preuzetim obavezama i striktno pridržavanje preporuka stručnih lica. „Ovaj investitor posjeduje kapacitete sa novim tehnologijama zamrzavanja sistemom traka i tečnih plinova, što je najnoviji sistem, za sada jedinstven na ovim prostorima. Dobro bi bilo da to pogledate prije nego što krenete sa proizvodnjom. Investitor je podigao matičljak na kome će proizvoditi i vlastite sadnice maline, jagode i kupine, gdje stručni posao radi federalni Zavod za poljoprivredu iz Sarajeva, koji ima najbolje stručnjake iz ove oblasti. Definisali smo i proizvodne modele gdje, na primjer, uz 2 dunuma maline posadite pola dunuma jagode i pola dunuma kupine. Model je posebno pogodan zbog toga što se na ovaj način radovi izvode u različitim vremenskim periodima. Na taj način sa 3 dunuma moguće je, za nekih 3 mjeseca intenzivnog rada, ostvariti prihod od oko 10.000 KM“, istakao je g. Bećirović.

Direktor kompanije, Aldin Hodović, pojasnio je detalje ugovora i pozvao zainteresovane da se 23.12.2014. godine u 10.00 časova okupe u restoranu „Sloga“ u Mokrom kada će biti popisani i prvi kopoperantski ugovori.

Obzirom da su ovakve poslovne prezentacije vrlo rijetke u Mokrom,  prezentacija kompanije „Eko-plod“ iz Sarajeva je izazvala značajnu pažnju i veliki broj zainteresovanih. Niti jedno od mnogobrojnih pitanja nije ostalo bez odgovora što je prisutnim učvrstilo uvjerenje u ozbiljnost projekta i pozitivne namjere menadžmenta kompanije.

(www.palelive.com / mokrolive.info)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare