Saradnju proširiti na sve fakultete i studijske programe

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić razgovarao je danas sa delegacijom Univerziteta Primorska iz Kopra o nastavku uspješne saradnje dva univerziteta, koja postoji već nekoliko godina.


„Ta saradnja posebno je bila izražena u oblasti studija turizma i matematike. Želimo da tu saradnju proširimo na sve fakultete i studijske programe“, rekao je Grujić novinarima nakon sastanka.

On je istakao da će ideje i dogovor sa današnjeg sastanka kasnije biti ponuđeni dekanima fakulteta, odnosno pojedinim istraživačkim grupama, posebno kada je riječ o saradnji u oblasti zajedničke aplikacije kod evropskih projekata, ali i u oblasti razmjene nastavnika, organizovanju zajedničkih naučnih konferencija.

Grujić je naglasio da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima veoma dobru saradnju i sa drugim univerzitetima iz Slovenije.

„Nemamo ni jezičkih, niti bilo kakvih drugih prepreka sa univerzitetima iz Slovenije posredstvom kojih želimo da dobijemo most za ulazak na druge univerzitete EU. Iskustvo koje su kolege sa slovenačkih univerziteta imale prije ulaska u EU, način prilagođavanja u oblasti obrazovanja, istraživanja i organizacije univerziteta želimo da iskoristimo na najbolji način, da ne lutamo i skratimo puteve do kvalitetnijeg visokog obrazovanja“, kaže Grujić.

Rektor Univerziteta Primorska Dragan Marušić naveo istakao je da ova visokoškolska ustanova mnogo toga može da ponudi, pojasnivši da ima nekoliko izvrsnih naučnih disciplina gdje su odlične veze ovog univerziteta sa inostranstvom sa profesorima i istraživačima sa različitih kontinenata.

„Kopar je u neku ruku postao centar za neke naučne oblasti i mi to nudimo i drugim univerzitetima, pogotovo na prostoru bivše Jugoslavije. I Univerzitet u Istočnom Sarajevu može nešto nama da ponudi i zajednički možemo da poboljšamo naš položaj na globalnom univerzitetskom tržištu“, smatra Marušić.

On je rekao da je Univerzitet u Kopru jedan od tri državna univerziteta u Sloveniji i da kao najmlađi traži prodor u svijet povezivanjem sa drugim univerzitetima jer je to jedini način za univerzitete ovog ranga da mogu konkurisati većim.

„Mislim da ćemo sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu dogovoriti razmjenu studenata, profesora i istraživača, te projekte iz čega će proizlaziti naučni rezultati i čime će se rad dva univerziteta poboljšati“, naglasio je Marušić.

Gosti iz Kopra jutros su posjetili Pravni i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Palama i održali predavanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare