Saradnjom ka unapređenju visokog obrazovanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rektori univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci Radoslav Grujić i Stanko Stanić danas su na konsultativnom sastanku u Lukavici, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, razgovarali o Prijedlogu strategije razvoja visokog obrazovanja Srpske 2015-2020. godina, kao i o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju u Srpskoj.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni nastavnika i saradnika između dva univerziteta, licenciranju studijskih programa, ujednačavanju kriterijuma za korištenje studentskih domova u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te o rebalansu budžeta univerziteta.

„Želimo da poboljšamo, kako dokument Strategije razvoja visokog obrazovanja, tako i Zakona o visokom obrazovanju“, rekao je novinarima rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

On je istakao da će prorektori oba univerziteta biti zaduženi da zajedno sa dekanima fakulteta razmotre mogućnosti saradnje, odnosno mogućnosti razmjene nastavnika između dva javna univerziteta u Srpskoj, i da taj prijedlog sačine do održavanja rektorske konferencije u Banjaluci.

Grujić pojašnjava da se na taj način žele zamijeniti honorarno angažovani nastavnici izvan naših prostora i da ta dosadašnja neprimjerena pojava bude stavljena pod kontrolu.

„Jednostavno, želimo da smanjimo troškove, a da podignemo nivo kvaliteta naučno-nastavnog procesa. Niko od naših profesora neće moći da drži nastavu izvan svog matičnog univerziteta, bez dozvole rektora i Senata, a prioritet će biti dat za predavanja na ova dva naša državna univerziteta u Srpskoj, u okviru propisane norme“, naglasio je Grujić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić poručio je da profesori na oba univerziteta moraju biti posvećeni studentima.

Prema njegovim riječima, broj „profesora šetača“ na Univerzitetu u Banjaluci sveden je na minimum, odnosno postoji samo jedan profesor koji ima dva puna radna odnosa, a slična situacija je na ostalim fakultetima, zahvaljujući dosljednoj primjeni pravilnika koji reguliše ova pitanja.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za oblast visokog obrazovanja Radmila Pejić istakla je da će Ministarstvo u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju uvrstiti sve prijedloge i sugestije koji su danas iznijeli predstavnici oba javna univerziteta u Srpskoj.

„Nadam se da će na sastanku radne grupe, koja radi na ovom zakonu, 10. septembra u Banjaluci, sve ovo o čemu su govorili rektori Stanić i Grujić biti prihvaćeno, i da ćemo imati bolji zakon“, rekla je Pejićeva novinarima.

Prema njenim riječima, riječ je o zahtjevima za preciziranjem vrste studija, odnosno da bude određena jasna razlika između akademskog i strukovnog studija, da dođe do pooštravanja kriterijuma za izbor zvanja, kao i da bude preciziran zajednički studijski program, te definisano ko će izdavati takvu diplomu.

„Jednom riječju, želimo da unaprijedimo kvalitet visokog obrazovanja u Srpskoj i poboljšamo saradnju nastavnika i saradnika univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci“, navela je Pejićeva.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare