Saradnja Srpske i Vakajama prefekture

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i državni Univerzitet iz Vakajame u Japanu potpisali su sporazum o saradnji na period od pet godina kojim se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja i učešće u projektima od obostranog interesa.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan uručio je prigodan poklon rektoru japanskog univerziteta u ime rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milana Kulića sa simbolikom prirodnih ljepota i poljoprivrednih potencijala Republike Srpske, budući da rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu nije moglo da prisustvuje ceremoniji potpisivanja sporazuma o saradnji u petak, 1. jula.

Iz Ambasade BiH u Japanu podsjećaju da je državni Univerzitet u Vakajami osnovan 1949. godine i navode da je posebno važno istaći inicijative za ekonomsku saradnju, s obzirom na to da postoji veliko interesovanje pojedinih japanskih kompanija iz Vakajama prefekture za uvoz organskih prehrambenih i organskih kozmetičkih proizvoda iz Republike Srpske.

„Prve testne količine organskog ajvara, organskog kupinovog vina, rakije i organske kozmetike iz Republike Srpske, nakon višemjesečnih dogovora i procedura na obje strane već su transportovane u japansku prefekturu Vakajama“, naglašava se u saopštenju.

Iz Ambasade Japana u BiH podsjećaju da je u četvrtak, 30. juna, održana onlajn ceremonija potpisivanja sporazuma o bratimljenju japanskog grada Susami iz Vakajama prefekture i opštine Jezero iz Republike Srpske, a svečanosti su, osim predstavnika iz Republike Srpske i Vakajama prefekture, prisustvovali i ambasador Japana u BiH Makoto Ito i ambasador Berjan.

Sporazumom su, s obzirom na brojne sličnosti dvije lokalne zajednice, definisane oblasti buduće saradnje grada Susami i opštine Jezero.

„U proteklih 26 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, ovo je prvi zvaničan sporazum o bratimljenju lokalnih zajednica iz Japana i Republike Srpske i BiH, a u narednom periodu očekuje se potpisivanje još dva slična sporazuma sa gradovima iz Srpske“, dodaje se u saopštenju.

Veliki broj medijskih kuća iz Japana pratio je onlajn svečanost bratimljenja, između ostalih i najpopularniji i najgledaniji japanski TV NHK kanal.

Veliku pažnju medija privuklo je i predavanje ambasadora Berjana u sportskom centru grada Susami pred velikim brojem srednjoškolaca, građana i visokih zvanica iz grada i prefekture Vakajama koje je prethodilo svečanoj ceremoniji bratimljenja, navedeno je u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare