Sapna će teći koritom i kod obilnih padavina

0

ZVORNIK – Radovi na čišćenju korita rijeke Sapne od naselja Cer do ušća u rijeku Drinu u opštini Zvornik su završeni, sanirana je i jedna od tri kritične tačke u mjestu Šetići, dok će ostale biti urađene u narednih sedam dana, potvrdio je danas zamjenik načelnika opštine Danijel Dragičević.

Dragičević je rekao novinarima da je, nakon ovogodišnjih poplava koje su zadesile opštinu Zvornik, prvi korak bio identifikovanje svih problema, te davanje prijedloga stručnih lica za njihovo rješavanje, dok nakon toga slijedi definisanje i preduzimanje konkretnih aktivnosti.

„U cijelom procesu angažovano je više od deset stručnih lica u tri komisije i radne grupe i oni i dalje rade. Ono što je nama bitno i za Sapnu, Hoču i druge potoke jeste da u razumnom roku dobijemo i prijedloge za trajna rješenja, što očekujemo u vremenu pred nama, pa ćemo se u skladu s tim određivati za neke veće i kapitalnije projekte“, kaže Dragičević.

Do sada je uređen dio korita Sapne u Mjesnoj zajednici Šetići, što je finansirano sredstvima Javne ustanove „Vode Srpske“, a radove je izvodilo preduzeće „Keso gradnja“ iz Zvornika.

Uklonjeni su nanosi i sprudovi i posječeno drveće na lijevoj i desnoj obali od mosta u Ceru do ušća, što je finansirala opština Zvornik, a radove je izvodilo preduzeće „Zvornik putevi“ i dijelom „Pantić promet“.

Dragičević je rekao da će se, kada budu urađene još dvije kritične tačke u Šetićima, moći reći da je korito Sapne očišćeno, uređeno i regulisano i očekivati da ne bude većih problema, osim u slučaju velikih i dugotrajnih padavina.

„Što se tiče Hoče, ona nije pravila problem, jer je bila dosta kvalitetno regulisana i sada se radi dio koji vodi od industrijske zone prema Karakaju.
Ovih dana završavamo i to, odnosno čišćenje korita i betoniranje najkritičnijih tačaka. Regulaciju vrši preduzeće `Keso gradnja` koje se specijalizovalo za te poslove“, rekao je Dragičević.

Problem prilikom radova bile su izgrađene štale i drugi objekti na samoj kanalskoj mreži.

„Ima dosta slučajeva, naročito u Mjesnoj zajednici Ekonomija, gdje je kanalska mreža zatrpavana i građene su štale i drugi objekti, zbog čega se i pri maloj količina padavinama javljaju problemi. Sve naše službe, komunalna policija i inspekcijski organi uključili su se u rješavanje ovih slučajeva“, napomenuo je Dragičević.

Prema njegovim riječima, voćnjaci se sade u kanalima, baca se otpad u kanalsku mrežu i u Čelopeku, Karakaju, Tršiću, tako da prevashodno mora biti obaveza građana i savjeta mjesnih zajednica da se više radi na podizanju lične odgovornosti i savjesti građana na viši nivo, dok će u lokalnoj upravi, kao i uvijek, imati podršku.

Kad je riječ o rijeci Drinjači, osnov problema je na području opštine Šekovići, tako da je ono što se kasnije dešava na području zvorničke opštine samo posljedica toga.

„Resorno ministarstvo je pokrenulo neke aktivnosti s ciljem saniranja stanja, dok će opštinska uprava Zvornik pružiti maksimalnu podršku i angažman“, rekao je Dragičević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare