Saopštenje crkvene opštine i parohije Sokolac povodom Zadušnica

0

SOKOLAC – Zadušnice su dan posvećen molitvama za pokoj duša naših preminulih srodnika.


U Crkvi se uvijek molimo kako za žive tako i za one koji su se upokojili, koji su u Bogu živi, jer Gospod Isus Hristos je Bog živih, svi su u Njemu živi i oni koji su u ovom svijetu i oni koji su već u naručju Božijem.

Na Zadušnice hrišćani odlaze u hramove i na groblja, kade grobove svojih upokojenih srodnika i za pokoj duša prislužuju osveštane crkvene svijeće. Sveštenici na grobovima upokojenih pravoslavnih hrišćana vrše parastose ili pomene.

Uporedo sa crkvenim obredima na grobljima, vrlo važno je pominjanje upokojenih na Svetoj Liturgiji, kada sveštenik, tokom Proskomidije, vadi česticu za upokojenoga, te ga pominje u samoj evharistijskoj srži Liturgije, tokom koje se ogleda istinsko jedinstvo nebeskog i zemaljskog, vremenskog i vječnog. Zbog toga je važno da svaki pravoslavni hrišćanin, tokom svojih odlazaka u crkvu, ostavlja ceduljice sa imenima upokojenih srodnika i prijatelja, kako bi ih sveštenstvo naše Crkve molitveno pominjalo na Svetoj Liturgiji.

O crkvenim svijećama

Koristimo priliku da zamolimo naše vjernike da svijeće uvijek isključivo uzimaju u hramu (crkvi) jer su crkvene i osveštane, a time se pomaže život i rad hrama u kome se molimo i dobijamo darove od Gospoda. To se odnosi i na kupovinu kalendara, tamjana, žižaka, briketa, kadionica i drugih crkvenih stvari.

Svijeće prislužujemo u hramovima u spomen svetitelja i ugodnika Božjih i ištemo njihovo molitveno posredovanje, za nas i naše bližnje, pred Prestolom Božijim. Svijeće Prislužujemo u hramovima za sebe i za svoje bližnje, žive i upokojene, sa molitvom Bogu za zdravlje i spasenje nas, naših živih ukućana, srodnika, prijatelja… ili za upokojenje duša dragih nam upokojenih.

Svijeće prislužujemo u svojim domovima, o krsnoj slavi, o praznicima, u toku vršenja molitvenog pravila… Prislužujemo ih prilikom upokojenja naših bližnjih, kao i na grobovima naših upokojenih srodnika, prijatelja, poznanika…

Svijeće su simvoli vječne božanske svijetlosti, one su naša žrtva na blagougodni miris Gospodu, i zato prislužujući svijeće kupljene u hramu (crkvi), pomažemo našu Crkvenu opštinu sokolačku, to jest pomažemo izgradnju i održavanje njenih hramova, objekata i poboljšanje kompletnog njenog misionarskog rada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare