Saobraćajna (ne)kultura na Palama

0

Posmatram radnike koji obilježavaju horizontalnu signalizaciju na Palama i pomislih „Kome li ga samo obilježavaju da mi je znati, kada istu niko i ne poštuje“. Najtragičnije od svega je to što većina na ovo gleda kao na dekoraciju pred slavu opštine.

Slučajnost ili ne, žalosno je to što se ista ne tretira kao važan segment Zakona o saobraćaju, kojeg su dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju. Čak i onaj policajac, koji je tu da sankcioniše svako kršenje pomenutog zakona, zna da primjeti samo prekoračenje brzine, nevezan pojas ili neupaljena svjetla. A to da li je neko stao i propustio pješaka, pravilno se prestrojio ili dao žmigavac, istog neinteresuje jer vjerovatno nije dobio jasno definisan zadatak od svog komandira da obraća pažnju i na takve i slične prekršaje.

Nedavno sam bio u Banjoj Luci i Zvorniku pa ostao poprilično zapanjen činjenicom da postoje policajci, zaduženi po zonama koje pokrivaju, koji prate propuštanje pješaka na pješačkom prelazu kao i prelazak pješaka van prelaza. U razgovoru sa njima saznajem da im je to u sklopu redovnih mjesečnih aktivnosti, da prate sve saobraćajne prekršaje, a da povremeno stavljaju akcenat na praćenje onih koji se prave češće. Ističu da je saobraćajna nekultura poprilično zastupljena kako kod vozača tako i kod pješaka. Konstatujući da su i kod nas na Palama nepoštovanje prvenstva prolaza pješaka na pješačkom prelazu kao i prelazak pješaka van prelaza svakodnevnica, apelujem na CSB Istočno Sarajevo i Stanicu policije Pale, da konačno otpočne da sankcioniše sva kršenja Zakona o saobraćaju jer školska godina počinje za nepune dvije sedmice.

Zamolio bih da ista otpočne sedam dana ranije i da se za početak vrši samo upozoravanje, a da sa početkom školske godine, krene i sankcionisanje kaznama jer smo mi narod koji „dođe do pameti“ samo kada ga po džepu „opališ“.

Iskoristio bih priliku da još jednom podsjetim na započetu Fejsbuk inicijativu o postavljanju ležećih policajaca na predloženim lokacijama, pa još jednom molim opštinske organe i odbornike da istu podrže (koju osim načelne podrške odbornika Pokreta za Pale i gospodina Novice Koromana niko nije podržao iako je pismo upućeno svim partijama):

Pješački prelaz u ulici Nikole Tesle između Promenade i zgrade Elektrodistribucije, neobilježeni prelaz između parka i zgrade Udruženja Sunce, vibracione trake kod Osnovne škole u Podgrabu, autostrada prema Lukama kod Crvenog krsta i u samom naselju Luke.

Diskusiju osnovao: Građanin Pala

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare