Samo šest gazdinstava ispunilo uslov za regresirano gorivo

0

SOKOLAC – Samo šest poljoprivrednih gazdinstava na području opštine Sokolac do sada je ispunilo uslove za preuzimanje regresiranog dizel goriva, od ukupno oko 1.040 registrovanih, rečeno je Srni u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu.

Viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac Slaviša Knežević rekao je da je šest vlasnika poljoprirednih gazdinstava do sada ažuriralo podatke u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/, uplatilo doprinose u Poreskoj upravi Srpske i iznos za protivgradnu zaštitu.

„Zabrinjavajući je podatak da se 640 vlasnika gazdinstava nije pojavilo ni u APIF-u niti u Poreskoj upravi. Cijenimo da će jedan broj ažurirati podatke i prijavu poreza, ali većina njih, zbog ovih nameta, neće biti u aktivnom statusu“, smatra Knežević.

On je naveo da je za sada oko 200 poljoprivrednih proizvođača ažuriralo podatke u APIF-u, platilo doprinose u Poreskoj upravi, ali nisu uplatili iznos za protivgradnu zaštitu.

Knežević je rekao da je 169 poljoprivrednika ažuriralo podatke u APIF-u, ali nije uplatilo doprinose i protivgradnu zaštitu.

On je dodao da su 24 poljoprivrednika uplatila doprinose, ali da nisu ažurirali podatke u APIF-u i nisu uplatili protivgradnu zaštitu.

Knežević je naveo da mali broj poljoprivrednika nije upoznat sa odredbama novog Pravilnika o podsticajima, te da je najviše njih nezadovoljno novinama, posebno zbog protivgradne zaštite.

Nn je rekao da će oko 400 poljoprivrednika uplatiti iznos za protivgradnu zaštitu, jer su izmirili znatno veće obaveze za doprinose.

Knežević smatra da će oko 600 poljoprivrednika odustati od uplate svih obaveza, čime će broj registrovanih gazdinstava na Sokocu biti smanjen na oko 500.

Prema njegovim riječima, na Sokocu je prošle godine više od 800 poljoprivrednika ostvarilo pravo na regresiranu naftu, od oko 1.000 registrovanih gazdinstava.

Iz Odsjeka za poljoprivredu području poručuju poljoprivrednicima da na vrijeme izmire svoje obaveze kako bi preuzeli regresirano dizel gorivo za poljećnu sjetvu.

Poljoprivrednik iz Novog Sela kod Sokoca Milanko Borovčanin rekao je Srni da mnogo poljoprivrednika nije bilo na vrijeme informisano da pri uplati doprinosa u Poreskoj upravi treba uplatiti i protivgradnu zaštitu.

„Vjerujem da će većina onih koji su ažurirali podatke i uplatili doprinose, uplatiti i protivgradnu zaštitu“, naveo je Borovčanin, koji ima oko 400 ovaca i jagnjadi, 45 koza i 19 krava.

On je rekao da ni on u prvi mah nije ispunio uslove za regresirani dizel, jer je sa zakašnjenjem uplatio iznos za protivgradnu zaštitu, te izrazio nadu da će ostvariti pravo na gorivo kao jedan od najuspješnihih poljoprivrednika na Sokocu.

Poljoprivrednici gorivo mogu preuzeti na benzinskim pumpama „Nestro petrol“ i „Nešković petrol“ na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare