Само наивни могу помислити да резолуција није усмјерена на стигматизацију српског народа

1

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да само наивни могу помислити да покушај доношења резолуције о Сребреници није усмјерен на стигматизацију читавог српског народа, те да српска наука треба да крене у припрему резолуције о геноциду над српским народом у НДХ.

Мастиловић је навео да је намјера да та резолуција директно послужи као алат за уништавање Републике Српске и додатни притисак на Србију.

„Искрено се надам да већина земаља неће подржати ту резолуцију, да схватају о чему се ради и да ће просто препознати намјере спонзора и предлагача те резолуције“, рекао је Мастиловић новинарима прије почетка другог дана Међународног фестивала „Дани Русије у Републици Српској“ који се одржава у Бањалуци.

Независно од тога да ли ће резолуција бити усвојена или не, Мастиловић каже да је потребно да српска наука и дипломатија крене у припрему резолуције о геноциду над српским народом који су починили Хрвати и муслимани у току Другог свјетског рата.

„Када говоримо о геноциду над Србима, стално употребљавамо појам усташе. Па није ваљда било толико усташа? То је онда била читава армија усташа. То је један геноцидни план да се Срби западно од Дрине у потпуности истријебе“, истакао је Мастиловић, наглашавајући да је геноцид почињен на читавом подручју НДХ.

Он је рекао да је и данашњи скуп, између руских и српских научника, прилика да се научно продре у дешавања деведесетих година прошлог вијека.

„Постало је јасно да су неки друштвено-политички процеси који су се одвијали на пост-југословенском и пост-совјетком простору просто идентични“, рекао је Мастиловић.

Он је навео да се, посебно у посљедње вријеме, научно покушава одредити који су то фактори у Европи који су генерисали и руковали југословенском кризом.

„Препознајемо исти рукопис и када је у питању и пост-југословенски и пост-совјетски простор. Јако је добро што су колеге у Русији схватили ту врсту идентичности процеса који су усмјерени и против српског и руског народа. Једино на тај начин можемо научно дати одговоре и будуће смјернице кретања руског и српског народа“, навео је Мастиловић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nešto nečuh ove velike Srbende, koji su imenovali Lagumdžiju u UN, da se oglasiše i da zatražiše njegovu smjenu i povlačenje!?