Sajam ženskog preduzetništva okupio oko 80 izlagača

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sajam ženskog preduzetništva na kojem je svoje proizvode predstavilo oko 80 preduzetnica i članica udruženja iz Republike Srpske i Srbije, održan je danas u Istočnom Sarajevu.

Manifestaciju organizuje Udruženje građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ /ŽIR/ iz Istočnog Sarajeva, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske.

Izvršni direktor ŽIR-a Milena Regoje rekla je novinarima da je cilj ovog sajma uvezivanje žena i proširenje saradnje preduzetnica i članica udruženja iz Republike Srpske i Srbije radi ostvarivanja boljeg tržišnog plasmana određenih proizvoda.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Drena Đukić navela je da je ovo ministarstvo ozbiljno pristupilo rješavanju problema žena, posebno onih na selu.

„Još 2009. godine napravili smo stručnu analizu položaja žena na selu u kojoj smo vidjeli gdje su problemi, a zatim kerirali mjere s ciljem smanjenja njihovih problema. Dugo godina se trudimo da putem našeg pravilnika pomognemo udruženjima i zadrugama, ali i ženama pojedinačno“, rekla je Đukićeva.

Ona je istakla da Ministarstvo svake godine za razne poslovne aktivnosti udruženjima žena daje određena sredstva za nabavku neophodne opreme i mašina, koja ove godine iznose i do 10.000 KM.

„Ovim mjerama nastojimo da zadržimo što više žena na selu. Zbog toga smo od prošle godine uveli jednu novu mjeru, a to je ekonomsko osnaživanje žena, kada smo pomogli 46 dama da počnu neke svoje poslove u oblasti poljoprivrede. Prošle godine su dobile po 5.000 KM, a ove godine po 10.000 KM, ali će biti u obavezi da budu komercijalno gazdinstvo, što zanči da će ući u sistem penzionog i socijalnog osiguranja“, pojasnila je Đukićeva.

Iva Vuksanović iz Privredne komore Srbije naglasila je da ovaj sajam predstavlja sjajnu priliku da se predstave žene privrednici iz Srbije i Republike Srpske, izlože svoje proizvode, a zatim i uspostave nove poslovne kontakte.

Vuksanovićeva je rekla da žene u Srbiji najviše posluju u sektoru usluga i trgovine, te da su to uglavnom mikro preduzeća, koja su pretežno fokusirana na loklno tržište.

Predsjednik Udruženja poslovnih žena Niš i vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom smrznutog tijesta i peciva Vesna Jevtović istakla je da je ovo udruženje prošle godine potpisalo memorandum o saradnji sa ŽIR-om, te da se nada da je ovo samo prvi korak u budućoj saradnji.

„Ovdje je nekoliko firmi koje se bave kožnom galanterijom, proizvodnjom peciva i trikotaže. Naše udruženje okuplja oko 100 članova koji se bave raznovrsnim djelatnostima, a cilj nam je da učinimo da poslovno okruženje bude povoljnije za sve žene preduzetnice, bez obzira na djelatnost i godine“, rekla je Jevtovićeva.

Među učesnicima su predstavnici udruženja žena iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i samostalne preduzetnice iz svih krajeva BiH.

Udruženje građana ŽIR Istočno Sarajevo je organizacija koja postoji od 1997. godine i bavi se ekonomskim osnaživanjem žena kroz različite programe i projekte, pomoći i podrškom žrtvama porodičnog nasilja, te zaštitom prava potrošača u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Zbog loših vremenskih uslova, Sajam je, umjesto na Trgu „Srbija“, održan u holu nove sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare