Sahranjena majka Momčila Krajišnika

0

Milka Krajišnik (87) sahranjena je danas na groblju Donji Pribanj kod Pala, ali tom činu nije prisustvovao njen sin Momčilo Krajišnik, bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, koji se nalazi na izdržavanju dvadesetogodišnje kazne zatvora u Velikoj Britaniji.

Protojerej stavrofor Miomir Zekić rekao je da su majci Momčila Krajišnika, poslije njegovog odlaska u Hag, ostali tuga, bol, čežnja i iščekivanje da se njen sin vrati i da je u tom čekanju i bolu napustila ovozemaljski život i preselila se u Carstvo nebesko.

Mirko Krajišnik rekao je Srni da njegov brat Momčilo nije mogao da dođe na majčinu sahranu, jer u kratkom vremenu nije bilo moguće ispuniti uslove za dobijanje dozvole za privremeno odsustvo iz zatvora.

“S obzirom da je juče bila nedjelja, nije bilo moguće obezbijediti uslove da moj brat dođe na sahranu. Procedure, neophodne za dobijanje dozvole za privremeno odsustvo iz zatvora, veoma su stroge, pa ne znam da li ćemo moći da obezbijedimo da Momčilo bar dođe na četrdesetnicu. To je u isključivoj nadležnosti britanskog suda“, rekao je Mirko Krajišnik.

Milka Krajišnik preminula je juče u 15.00 časova.

Momčilo Krajišnik se od 3. aprila 2000. nalazi u zatvoru, prvo u Hagu, potom u Belmaršu u Engleskoj. Kaznu služi u zatvoru „Vejkfild“ u Sjevernom Jorkširu i, prema engleskom zakonodavstvu, on je već stekao pravo za prijevremeno puštanje na slobodu.

On nije mogao da prisustvuje ni sahrani oca Sretka, koji je preminuo prije nekoliko godina, jer se tada nalazio u pritvorskoj jedinici u Haškom tribunalu.

Nakon devet godina tamnovanja, u junu 2009. godine, Momčilu Krajišniku je omogućeno da posjeti bolesnu majku, sa kojom je proveo tri dana na Palama.

On je 24. juna 2009. godine, kada je dobio privremeno trodnevno odsustvo, posjetio porodicu na Palama pod strogom policijskom pratnjom i nadzorom. Tada mu je odobreno i da posjeti očev grob na groblju Donji Pribanj.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare