Sahranjen Slavko Jovičić Slavuj

0

Bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i nekadašnji zatočenik u sarajevskim logorima smrti Slavko Jovičić Slavuj sahranjen je danas na groblju Bare na Palama.

Sahrani su, uz članove porodice i prijatelje, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, rukovodstvo opštine Pale, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo te javnog i političkog života.

Dodik je podsjetio da je Jovičić prošao tešku golgotu u sarajevskim logorima za koju nije niko osuđen, ali da je, uprkos natčovječanskim bolovima i lomovima, zadržao ljubav za ljude.

„Borio se za pravdu, za svoju porodicu, za Republiku Srpsku koju je beskrajno volio i uložio svoj politički angažman da ona bude još bolja“, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je istakao da je Jovičić bio dobar čovjek, jedan od onih koji je u temelje Republike Srpske ugradio svoj život, patnju i bol, ali i velika nadanja i očekivanja.

„Bio je zadovoljan Republikom Srpskom, onim što smo zajedno radili i gradili, te ostao veliki patriota do zadnjeg dana. Jovičića se svi pamtiti – narod i ovaj kraj, a Republika Srpska treba da mu oda posebnu zahvalnost“, rekao je Dodik.

Slavko Jovičić Slavuj preminuo je juče u 69. godini.

Rođen 1953. godine u Doljanima kod Hadžića. Godine 1990. završio je Višu upravnu školu u Sarajevu i potom se zaposlio kao zamjenik načelnika i inspektor u Državnoj službi bezbjednosti.

Po završetku rata radio je kao inspektor državne bezbjednosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske sve do 2004. godine, kada je postao potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Tu funkciju je obavljao dvije godine, a onda je na opštim izborima 2006. godine izabran za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Najveći dio rata bio je zatočen u sarajevskim logorima „Silos“ u Tarčinu i Hrasnica u kojima je proveo ukupno 1.344 dana.

Jovičić je svjedočio da je logor smrti „Silos“ bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti, gdje su muslimanski vojnici i čuvari zatvorenike gledali kao životinje koje su svakodnevno tukli, mučili na razne načine, ubijali glađu i trovali raznim lijekovima.

Po sopstvenom priznanju, u politiku je ušao kako bi se borio za istinu o stradanju Srba.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare