Saglasnost za kredit za kanalizacionu mrežu na Jahorini i Dvorištima

1

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas odluku o prihvatanju zaduženja opštine kod Evropske investicione banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za drugu fazu izgradnje kanalizacione mreže na Jahorini i na Dvorištima, vrijednosti 1,6 miliona KM.

Donesena je i odluka o davanju prethodne saglasnosti za izdavanje garancije opštine Pale za kreditno zaduženje preduzeću „Gradska toplana“ kod EBRD po projektu modernizacije sistema centralnog grijanja u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ocijenio je da je na dnevnom redu najbitnije bilo prihvatanje kreditnog zaduženja za realizaciju druge faze vodovoda jer je to neophodan infrastrukturni projekat na području Jahorine i Dvorišta, a vezan je za odluke koje se donose u Ministarstvu finansija Republike Srpske i Ministarstva finansija u Savjetu ministara.

„Biće potrebne dodatne saglasnosti i mi bi voljeli da bude što brže kako bismo mogli da infrastrukturom pratimo izgradnju kanalizacione mreže na ovim područjima“, izjavio je Jugović novinarima.

Jugović je naveo da je danas donesena i odluka o davanju prethodne saglasnosti za izdavanje garancije opštine Pale za kreditno zaduženje paljanskoj „Gradskoj toplani“ kod Evropske investicone banke za obnovu i razvoj za izmještanje Toplane, u iznosu do devet miliona evra.

On je rekao da se razlozi ove odluke ogledaju u potrebi stvaranja formalno-pravnih uslova za preduzimanje daljih aktivnosti na realizaciji kapitalne investicije, kao i stvaranje uslova za pribavljanje saglasnosti Ministarstva finansija Srpske za izdavanje garancije.

Jugović je pojasnio da je riječ o okvirnom zaduženju, od čega su tri miliona granta. „To je veliki iznos granta i mi ćemo kada uđemo u tu priču imati oko šest miliona KM grant-sredstava“, rekao je Jugović.

On je dodao da je u toku izrada studije izvodljivosti koja će u narednih 15 dana će biti gotova, a završetak idejnog projekta definisaće iznose koji će ponovo ići na Skupštinu opštine i usaglašavanje.

„Ništa nije definitivno, ni iznos, tako da će odluka nakon davanja saglasnosti od Ministarstva finansija Republike Srspke biti još jednom donesena na sjednici“, izjavio je Jugović.

Odbornici su razmatrali informacije o prijedlogu Rezolucije o pravcima daljeg razvoja grada Istočno Sarajevo, o stanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana, kao i informaciju u oblasti zapošljavanja na području lokalne zajednice.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Stefan Stajčić izjavio je da su odbornici jednoglasno prihvatili zaključak za prikupljanje novčanih sredstva na dobrovoljnoj osnovi za pomoć u liječenju Miloša Božovića iz Istočne Ilidže, koji je kao golman zadobio tešku povredu glave i trebalo bi da ponovo bude operisan u Rusiji.

„Inicijativu za pokretanje pomoći dao je odbornik SDS-a u Skupštini opštine Pale Nikola Blagojvić. Mi kao odbornici i opština Pale odlučili smo da pomognemo u liječenju Božovića, koji godinama muči muku sa povredom. Sredstva će biti prikupljena na dobrovoljnoj osnovi do petka, 3. marta“, rekao je Stajčić.

On je dodao da će sredstva dostavljati u Stručnu službu Skupštine opštine Pale ili kabineta načelnika Pala, a biće uplaćena na žiro račun koji je porodica predvidjela za Miloševo liječenje, te će na narednoj sjednici dostaviti dokaz o uplati.

Skupština opštine Pale jednoglasno je usvojila zaključak na inicijativu Kluba odbornika SDS-a Pale, kojim se obavezuje načelnik opštine Pale Boško Jugović da nađe model sa Olimpijskim centrom „Jahorina“ da ski-karte budu trajno snižene za 50 odsto za građane ove lokalne zajednice, s ciljem popularizacije skijanja, pogotovo među mladima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa kako ste onda krenuli sa postavljanjem cijevi, kad jos nema studije izvodljivosti, niti idejnog a kamoli glavnog projekta Toplane haha cirkus