Sadnjom drveća za toleranciju prema prirodi

0

FOČA – Ekološka sekcija fočanske Osnovne škole „Sveti Sava“ i Omladinski pokret Foča danas su sadnjom drveća poslali poruku da omladina ne želi da bude destruktivna, da uništava i skrnavi prirodu, već da želi da pruži šansu novom životu.
Akcija je organizovana povodom Međunarodnog dana tolerancije na omladinskom izletištu pored rijeke Ćehotine i dio je dio OEBS-ovog projekta „Sprečavanje zločina motivisanih mržnjom i predrasudama“.

Predsjednik Omladinskog pokreta Mladen Mandić rekao je da je u akciji učestvovalo dvadesetak učenika i članova ovog pokreta.

„Zasadili smo sadnice jabuke i smreke, a prije nekoliko dana smo posadili i sadnice breze. U planu imamo i sadnju kestena i bijele lipe“, naveo je Mandić.

Sadnja drveća samo je jedna od aktivnosti koju Omladinski pokret, kao dio OEBS-ove Koalicije „Tolerantni“, provodi radi skretanja pažnje javnosti na potrebu za tolerancijom u svim segmentima života.

„Mi smo u Koaliciji zaduženi da prijavljujemo negativne pojave, i sa ponosom mogu da kažem da nismo imali nijednu negativnu pojavu kao što su uvredljivi grafiti, povreda vjerskih objekata i slično. Foča je dobila novo razmišljanje, svi su se okrenuli budućnosti, niko ne gleda u prošlost“, naglasio je Mandić.

Prema njegovom mišljenju, niko sa strane ne treba da dolazi da miri mlade.

„Mi sa svojim komšijama i prijateljima druge vjere sasvim normalno komuniciramo. Na fakultetima u Foči studiraju i ljudi koji nisu srpske nacionalnosti i dobrodošli su u naš grad, lijepo se provode po lokalima, družimo se i bezbjedno se osjećaju“, rekao je Mandić.

On je dodao da je veoma važno da mladi bez predrasuda razgovaraju jedni sa drugima.

„U `bosanskom loncu` – tri vjere, tri naroda, tri jezika, sad je aktuelan problem o jeziku, da li je bosanski ili bošnjački. Mi prihvatamo kako god da ga zovu, jer se razumijemo“, rekao je Mandić.

Iz Omladinskog pokreta poručuju da mladi, umjesto bavljenja nametnutim nacionalističkim temama, treba da se uhvate u koštac sa problemima egzistencijalne prirode.

„Poštujem patriotizam, ali nisam poštovalac nacionalizma i šovinizma. Da jednostavno poštujemo svoje i tuđe, naš život je suviše kratak da bismo mogli da se bakćemo glupostima“, zaključio je Mandić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare