Sadnice voća po duplo manjim cijenama

0

SOKOLAC  – Sokolački voćari preuzeli su danas 4.660 sadnica koje je nabavilo opštinsko Odjeljenje za privredu i finansije, uz uplatu 50 odsto od tržišne cijene, što je vid podsticaja poljoprivrednicima ove lokalne zajednice, kažu u lokalnoj upravi na Sokocu.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu opštine Sokolac Zoran Vuković kaže da se za kupovinu sadnica šljive, jabuke, dunje, lijeske, kruške, višnje i trešnje prijavilo 150 poljoprivrednika.

Prema njegovim riječima, sadnice su visokog kvaliteta, proizvedene uz nadzor stručnjaka Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, što garantuje da su odabrane za odgovarajuće podneblje. Sadnice su nabavljene preko firme „Simić agrolajn“ iz Modriče.

Nabavne cijene sadnica šljive, jabuke, kruške i dunje su po tri KM, a sadnice lijeske četiri KM, a kako opština sufinasira sa 50 odsto, poljoprivrednici sa područja ove opštine kupili su sadnice po cijeni od 1,5 KM odnosno dvije KM.

U Odjeljenju za privredu i finansije opštine Sokolac za Srnu kažu da su voćari poručili najviše sadnica jabuke /1.620 komada/, sadnica šljive je kupljeno 1.530, dunje 230, lijeske i kruške po 600 komada, višnje 70 i trešnje 10 sadnica.

Voćar Veljko Tešanović se raduje kupovini sadnica, jer mu je bolest u narodu poznata kao „šarka“ uništila postojeći voćnjak šljive, pa se nada de će ove odabrane sadnice uspjeti da donesu plod.

On se nada da će pomoć pri uzgajanju sadnica dobiti iz opštinske službe za poljoprivredu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare