Sadni materijal uzročnik krompirove cistolike nematode

0

ROGATICA – Sadni materijal uzrokuje pojavu krompirove cistolike nematode, parazita koji nanosi najveće štete ovom i drugim vrstama povrća, istaknuto je na današnjem predavanju za poljoprivrednike u Rogatici.

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke Branimir NJežić rekao je da da krompirov nematod može da napadne i paradajz, patlidžan, papriku i duvan.

Usljed visoke populacije nematoda, ciste se uočavaju i na površini krompira što se može odraziti na veličinu ploda i na prinos. U zavisnosti od stepena zaraze zemljišta, prinosi krompira mogu biti umanjeni i do 50 odsto.

NJežić je istakao da kromirove cistolike nematode karakteriše specijalizovan parazitski način ishrane i da ih je, kada jednom uđu u zemljište, gotovo nemoguće iskorijeniti.

NJežić je napomenuo da krompirove nematode nisu prirodno prisutne na našem području i da se šire sadnim materijalom.

On je poljoprivrednicima prenio da grupi parazitskih nematoda /valjkasti crvi/ pripada trihinela spiralis, koja dio životnog ciklusa provodi u svinji, a može da pređe i na čovjeka ako konzumira zaraženo svinjsko meso.

Poljoprivrednici iz Rogatice, na čijem prostoru se proizvodi krompir, istakli su da kod njih nije zabilježena pojava ovog parazita.

Predavanje je održano u organizaciji opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u saradnji sa Savjetodavnom službom pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments