Sačuvati srpsku ćirilicu

0
Sačuvati srpsku ćirilicu

MILIĆI – Profesor na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Biljana Samardžić izjavila je da Srbi u BiH ne smiju dozvoliti da se srpski jezik utopi u bosanski.

„Srpski jezik u BiH ne smije izgubiti borbu sa bosanskim, jer ukoliko tu borbu izgubimo, u bosanskom identitetu izgubiće se i narod i jezik“, rekla je Srni Samardžićeva, koje je sinić učestvovala na predavanju u Milićima o temi „Čuvajmo srpsku ćirilicu“.

Samardžićeva je podsjetila da je 26. avgusta 1879. godine okupaciona Austro-ugarska vlast preimenovala srpski jezik u „zemaljski“, a zatim u bosanski jezik, te da se srpski jezik danas pokušava svesti na granice Srbije.

„To znači da se mi Srbi pravoslavci u BiH pokušavamo utopiti u takozvani zemaljski jezik, kao maternji, i mi to ne smijemo dozvoliti“, rekla je Samardžićeva.

Prema njenim riječima, srpski jezik i ćirilica uvijek su pratili sudbinu srpskog naroda, tako je bilo u prošlosti, za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, a tako je i danas.

Asistent na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Svetlana Panić poručila je sinoć okupljenima da govore srpskim jezikom, pišu ćirilicom, koja je najljepše pismo, te da se drže pravoslavne crkve.

„Svi možemo paziti kako ćemo pravopisno da se izražavamo, i pismeno i usmeno. Svi možemo paziti u SMS porukama na pravopis, svi možemo u svoje telefone da postavimo ćirilični font. Ne postoji nijedna pora života u kojoj ne možemo svakodnevno dati svoj doprinos u borbi za očuvanje jezika i pisma“, rekla je Panićeva.

Predavanje je održano u milićkom Srednjoškolskom centru u okviru avgustovskih kulturnih sadržaja, u organizaciji Savjeta za kulturu i Narodne biblioteke opštine Milići.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare